• Посилання скопійовано

Якщо на підприємстві працює 7 осіб: чи шукати працівника з інвалідністю?

Якщо на підприємстві вже працює 7 працівників і є намір прийняти на роботу 8-го, то коли виникає обов’язок працевлаштувати працівника з інвалідністю? Чи потрібно працевлаштувати спочатку особу з інвалідністю, а потім брати на роботу 8-му людину?

З набуттям чинності Законом №2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» викладено у новій редакції ст. 19 Закону №875.

У зв’язку з цим скасовано:

  • звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю (форму №10-ПОІ) (його подавали щороку до 1 березня, наступного за звітним року);
  • реєстрацію роботодавців у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю.

Але внесені зміни не скасовують обов’язку роботодавці встворювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, та створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством.

Як і раніше, виконувати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю повинні всі роботодавці, а саме: підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю. Причому незалежно від їх форми власності та системи оподаткування.

Не потрібно виконувати норматив лише:

  • роботодавцям з кількістю найманих працівників до 8 осіб (тобто 7 осіб і менше);
  • представництвам іноземних компаній, які не є юрособами.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено у розмірі:

  • одне робоче місце — якщо у роботодавця працює від 8 до 25 осіб включно;
  • 4% середньооблікової кількості штатних працівників — якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше).

До внесення змін до ст. 19 Закону №875 про виконання/невиконання роботодавцем нормативу Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю дізнавався зі Звіту (форми №10-ПОІ). Але на сьогодні цю форму звітності скасовано.

Тепер всю необхідну інформацію Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю отримуватиме від Пенсійного фонду, а саме дані:

  • про створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • необхідні для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями відповідно до нормативу.

Тобто: 

  • Порядок обчислення працівників, які працюють у роботодавця, та нормативу осіб з інвалідністю, яких треба було працевлаштувати у певному році, залишився той самий;
  • Лише тільки джерелом інформації для Фонду став вже не звіт роботодавця (де той рахував ці показники самостійно), а отримана в електронній формі інформація від ПФУ. 

Як проводився розрахунок (і проводиться й зараз), добре видно з таблиці в формі скасованого звіту. 

 

Як рахується чисельність працівників і норматив осіб з інвалідністю?

У рядку 01 табличної частини звіту відображаласясередньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік, яка визначається відповідно до пп. 3.2 глави 3 Інструкції №286.

Застосування для обрахунку середньооблікової кількості штатних працівників Інструкції №286 - це не новація. Це діяло й раніше і на цю особливість вказували фахівці Мінсоцполітики у листі від 04.05.2016 р. №108/19/71-16. У ньому ж наведено приклади розрахунку середньооблікової чисельності працівників. Ми їх розглядали тут.

Відповідно до пп. 3.2.1 Інструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого – по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Не враховуються до облікової кількості штатних працівників такі категорії:

  • працівники інших підприємств, прийняті на роботу за сумісництвом (зовнішні сумісники);
  • особи, залучені до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру (пп. 2.6 Інструкції №286).

Відповідно до пп. 3.2.2 Інструкції №286 для обчислення показника середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються усі категорії працівників, крім працівників, які перебувають у відпустках:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

А от штатних (тобто, тих, в кого це основне місце роботи) працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

Також, якщо на підприємстві є працівники, які працюють за внутрішнім сумісництвом, їх слід враховувати в обліковій кількості як одну фізичну особу. Середньооблікова кількість працівників за рік розраховується шляхом підсумовування середньооблікової кількості в кожному місяці роботи підприємства протягом року й ділення отриманої суми на відповідне число місяців.

Розрахунок нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю проводився при заповненні рядка 03 звіту. Показник рядка 03 для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, визначався шляхом множення показника рядка 01 на 4%.

Для роботодавців, у яких значення рядка 01 було від 8 до 25 осіб, значення рядка 03 дорівнювало 1.

 

Висновки: 

Якщо більшу частину року, наприклад, 9 місяців, у роботодавця працювало 7 осіб, то прийняття на роботу 8-го працівника у жовтні не призведе до зростання середньооблікової кількості працівників за рік до 8 осіб. Це очевидно з розрахунків:  (7 осіб х 9 місяців + 8 осіб х 3 місяці) / 12 місяців = 7,25 осіб. 

Округлення результатів обчислень в цьому випадку здійснюється  за правилом парної цифри. Округлюються цифри поступово справа наліво: 

  • якщо   остання   значуща   цифра  менше  або  дорівнює  "4",  вона відкидається;  
  • якщо  -  більше або дорівнює "6", найближча ліворуч від  неї цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра "5", найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін.

Тобто, спочатку округлюємо 7,25 до 7,3. Потім 7,3 округлюємо до 7. 

На цьому підприємстві за рік працює 7 осіб (в середньому), а отже, працевлаштовувати особу з інвалідністю у такому році ще не обов’язково. А от про наступний рік треба думати вже зараз – якщо у 2024 році на такому підприємстві не планується скорочення, а навпаки, планується збільшувати кількість працівників, то треба буде створити робоче місце для 1 особи з інвалідністю. Це теж не обов’язково буде робити просто з січня, проте, більшу частину року на такому підприємстві має працювати особа з інвалідністю, причому за основним місцем роботи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    Сьогодні 14:2212
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202453
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024319
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202445
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428