• Посилання скопійовано

Нарахування відпускних при неповному робочому дні

Працівниця – особа з інвалідністю ІІІ групи, працює прибиральницею 1 годину на день, як визначено в її заяві. Оклад згідно з штатним розписом. Як нараховувати відпускні: із заробітної плати згідно з відпрацьованим часом чи з окладу згідно з штатним розписом?

Згідно із ч. 3 ст. 56 КЗпП, робота на умовах неповного робочого часу не призводить до обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому, працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості. 

Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу протягом робочого року, за який надається відпустка, включається до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, без будь-яких обмежень (ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Відповідно до п. 2 Порядку №100, обчислення часу відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців. Якщо ж працівником пропрацьовано менше року, тоді середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Але якщо йдеться про працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, то він проводиться з розміру окладу (мінімальної заробітної плати), обчисленої пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Середньоденну відпускну зарплату на умовах неповного робочого часу розраховуємо наступним чином: оклад (мінзарплату) множимо на 12 (місяців) і ділимо на кількість календарних днів, за вирахуванням святкових і неробочих днів, у 12-місячному розрахунковому періоді, що передує місяцю початку відпустки. Такий підхід діє за умови, якщо підприємство не перейшло на застосування норм Закону №2136, оскільки це є правом, а не обов’язком роботодавця. Тому якщо підприємство перейшло на застосування норм Закону №2136, то починаючи з 24.03.2022 р. згідно з ч. 6 ст. 6 Закону № 2136 у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 КЗпП, тож робота у вихідні та святкові рівноцінна роботі у звичайні робочі дні і їх не потрібно вилучати з розрахункового періоду. 

Таким чином, при обчислені середньої заробітної плати на умовах неповного робочого часу працівнику, потрібно порівняти оклад, встановлений на неповній зайнятості з посадовим окладом, встановленим у штатному розписі при повній зайнятості, якщо він є більшим за розмір мінімальної заробітної плати на час розрахунку (наприклад, жовтень 2023 року), розрахунок буде проводитись виходячи з посадового окладу, встановленого у штатному розписі, але пропорційно відпрацьованому часу. Якщо розмір посадового окладу в еквіваленті повної зайнятості є меншим за розмір мінімальної заробітної плати, то розрахунок проводиться виходячи з мінімальної заробітної плати, обчисленої пропорційно до умов укладеного трудового договору.

 

Приклад 1.

Працівник йде в щорічну основну відпустку з 04.10.2023 р. на 26 к.дні (бо є особою з інвалідністю III групи). У розрахунковому періоді (жовтень 2022 р. — вересень 2023 р.) працівник працював у режимі неповного робочого дня (5 годин на тиждень). 

Оклад за повною зайнятістю становить 10000,00 грн. 

Зарплата за місяць при неповному робочому дні розрахована пропорційно відпрацьованому часу – 10000 грн / 40 годин * 5 годин = 1250,00 грн. Фактична сума доходу за розрахунковий період складе 1250 грн * 12 місяців = 15000,00 грн.

МЗП – 6700,00 грн. Середня зарплата, розрахована виходячи з МЗП пропорційно відпрацьованому часу – 6700 грн / 40 * 5 = 837,50 грн.

Оскільки оклад за повною зайнятістю є більшим за МЗП, розрахунок проводимо з окладу, але ж звісно пропорційно відпрацьованому часу. Виходячи з прикладу, розрахунок середньої зарплати слід проводити з фактичної суми доходу за розрахунковий період, з 15000,00 грн.

 

Приклад 2.

Працівник йде в щорічну основну відпустку з 04.10.2023 р. на 26 к.дні (бо є особою з інвалідністю III групи). У розрахунковому періоді (жовтень 2022 р. — вересень 2023 р.) працівник працював у режимі неповного робочого дня (5 год/тиждень). 

Оклад за повною зайнятістю - 6000,00 грн. 

Зарплата за місяць при неповному робочому дні розрахована пропорційно відпрацьованому часу – 6000 грн / 40 * 5 = 750,00 грн. Фактична сума доходу за розрахунковий період складе 750 грн * 12 місяців = 9000,00 грн.

МЗП – 6700,00 грн. Середня зарплата, розрахована виходячи з МЗП пропорційно відпрацьованому часу – 6700 грн / 40 * 5 = 837,50 грн.

Оскільки оклад за повною зайнятістю є меншим за МЗП, розрахунок проводимо з МЗП, але пропорційно відпрацьованому часу. Виходячи з прикладу, сума доходу, обчисленого з МЗП за розрахунковий період, для подальшого розрахунку відпускних, складе 10050,00 грн (837,50 грн х 12 місяців).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»