• Посилання скопійовано

Помилковий тип повідомлення про прийняття на роботу: виправлення

Працівник прийнятий на роботу на основне місце праці у травні 2023 р. У повідомленні про прийняття на роботу помилково поставлена позначка "скасовуюче" (замість "початкове"). Як виправити дану помилку і чи будуть за це штрафні санкції?

Відповідно до ч. 4 ст. 24 КЗпП, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч. 3 ст. 1 Закону про охорону праці, працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом).

У разі, якщо підприємство виявило помилку у повідомленні про прийняття на роботу працівника, пов’язане з указанням помилкового типу повідомлення, то її потрібно виправити.

Для цього потрібно подати повідомлення з типом «початкове», оскільки помилково було подано повідомлення з невірним типом повідомлення з зазначенням інформації вказаної у попередньому повідомленні, бо вона є вірною.

Штраф за подання уточнюючої інформації про прийнятих працівників до податкових органів чинним законодавством не передбачений. 

Штраф, передбачений абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП накладається на роботодавців, як за порушення інших вимог законодавства про працю, у разі неподання такого повідомлення у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого скоєно таке порушення. Але цей штраф накладається тільки в разі невиконання приписів Держпраці.

Крім того, Мінекономіки у своєму роз’ясненні зазначає, що роботодавці в умовах воєнного стану зможуть уникнути вказаної відповідальності, якщо доведуть, що дане порушення трапилося внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили), проте, це не звільняє від виконання самого зобов’язання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»