• Посилання скопійовано

Який договір застосувати у разі прийняття переселенця без звільнення з попереднього місця?

ТОВ на ЗСО на філію хоче прийняти водія, який є переселенцем та не має у трудовій книжці запису про звільнення, в ПФУ щодо нього відсутні дані за 2022 р. Чи можна його прийняти на роботу на основне місце роботи без запису про звільнення? Звільнятися через центр зайнятості не хоче, бо потрібно йти до ТЦК та СП. Чи краще прийняти за сумісництвом або оформити цивільно-правовим договором?

Частиною 2 ст. 21 КЗпП працівнику надається право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Свого часу Мінсоцполітики в листі від 02.03.2016 р. №60/06/186-16 зазначало, що у разі неможливості припинити трудові відносини в порядку, встановленому законодавством про працю, їх припиняють в судовому порядку.

На сьогодні існує ще один спосіб звільнення працівника – припинення трудового договору через центр зайнятості. Цей спосіб стане у пригоді для внутрішньо переміщених осіб, які не змогли припинити трудовий договір згідно з п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП, для набуття статусу безробітного або, як у розглядуваній ситуації, найнятися на роботу до ТОВ на основне місце роботи.

Трудовий договір припиняється в односторонньому порядку, шляхом подання до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяви на ім’я роботодавця про припинення трудового договору (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону про ВПО). А центр зайнятості сам вже повідомить роботодавця, ПФУ та ДПС.

Страх працівника припинити трудові відносини з попереднім роботодавцем, звернувшись до центру зайнятості (бо треба йти до ТЦК та СП), безпідставні. Тому що інформацію до ТЦК про прийнятих та звільнених з роботи працівників подає роботодавець упродовж семи днів. 

Оскільки згідно із п. 16 Порядку №1487 персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їхньої роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Крім того, нещодавно Головне управління персоналу Генштабу Збройних Сил України у листі від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114  вказало свою позицію (зважаючи на воєнний стан), що персональний облік осіб, що працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком №1487. Тобто це означає, що роботодавець має звітувати не тільки за працівників, які працюють за основним місцем роботи, а й за сумісництвом.

Проте, також наголосив, що така ситуація є тимчасовою, підхід до питання військового обліку сумісників буде переглянуто після припинення/скасування правового режиму воєнного стану.

Тобто після перемоги роботодавці будуть, як і раніше, звітувати лише за працівників за основним місцем роботи, як передбачає Порядок №1487.

Отже, робимо висновок, незалежно від того, оформлюватиметься даний працівник на основне місце роботи чи на місце роботи за сумісництвом (без звільнення через центр зайнятості), роботодавець зобов’язаний відзвітувати перед ТЦК та СП протягом 7 днів.

Прийняти такого працівника за сумісництвом роботодавець може і на повний робочий день, тобто на 8 годин/п’ять днів на тиждень і навіть більше, і це не буде порушенням. Оскільки сумісництво - виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи за трудовим договором у вільний від основної роботи час у того ж чи іншого роботодавця (ст. 102-1 КЗпП). А працівник, який влаштовується за сумісництвом, наразі, повністю вільний від основної роботи.

Звертаємо увагу, що згідно із ст. 210-1 КУпАП, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період, зокрема, неподання звітності до ТЦК та СП  та прийняття на роботу працівника без військового квитка тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб (керівників)  від 300 до 500 НМДГ ((від 5100 грн до 8500 грн). 

З укладенням договорів ЦПХ з водіями потрібно бути обережними, щоб при перевірці не було встановлено прихованих трудових відносин.

Якщо вже такий договір з водієм укладуть, в ньому доречно вказати, що виконавець зобов’язується  перевезти певний вантаж за встановленим маршрутом. Причому, на наш погляд, менш ризиковано, якщо виконавець при перевезенні вантажів використовує власний транспорт, а якщо такий відсутній, то орендований або позичений, наприклад, у замовника.

Проте якщо такі перевезення є постійними, краще не ризикувати та оформити трудовий договір, або ж бути готовому, у разі чого, відстояти свою позицію у суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202415
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024108
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024492