• Посилання скопійовано

Навчання працівника та оформлення його за суміщенням

Працівника оформлено на посаду інженера-проєктувальника. Зараз роботодавець вирішив оплатити цьому працівнику навчання і сертифікацію на посаду головного інженера проєкту (ГІП) та укласти з ним строковий трудовий договір, що після отримання сертифікації ГІПа, цей працівник має відпрацювати на цьому підприємстві мінімум 3 роки

Запитання:

  1. Як правильно оформити роботу ГІПа по контракту? Чи можна заднім числом укласти контракт замість наказу? 
  2. Чи потрібен наказ на прийняття на роботу за строковим трудовим договором (контрактом)? Чи потрібно реєструвати цей договір та подавати повідомлення про прийняття роботу працівника? 
  3. Чи можна працівнику оформити суміщення посад, щоб одна робота (інженер-проєктувальник) по безстроковому договору, а інша по строковому (ГІП)? Як це правильно оформити документально і як оплачувати? 
  4. Чи можна оформити це як переведення з безстрокового на строковий трудовий договір на іншу посаду? 

 

Відповідь:

1. Як правильно оформити роботу ГІПа по контракту? Чи можна заднім числом укласти контракт замість наказу? 

Роботу з ГІПом, як і з будь-яким іншим найманим працівником, оформляють укладенням трудового договору, згідно з ст. 24 КЗпП. При цьому трудовий договір не заміняє видачу наказу про оформлення працівника на роботу. Видання наказу є обов’язковим (ч. 4 ст. 24 КЗпП). Укладення трудового договору «заднім» числом не передбачено чинним законодавством.

 

2. Чи потрібен наказ на прийняття на роботу за строковим трудовим договором (контрактом)? Чи потрібно реєструвати цей договір та подавати повідомлення про прийняття роботу працівника? 

Згідно з ч. 2 ст. 23 КЗпП, строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тож, строковий трудовий договір укладають:

  • на певний строк, що встановлюється за погодженням сторін;
  • на час виконання певної роботи.

Строковий трудовий договір, як і безстроковий, оформлюється згідно з нормами ст. 24 КЗпП, тобто з оформленням наказу про прийом на роботу. Він може укладатися як письмово, так і усно. Окрім того, цією ж нормою передбачено і подання повідомлення до податкової про прийняття працівника на роботу.

Зазначимо, що строковий трудовий договір та заява на прийняття на роботу обов’язково повинні вказувати на строковість трудових відносин та мати чітке формулювання, щоб уникнути непорозумінь у разі звільнення за п. 2 ст. 36 КЗпП

Строковий трудовий договір не підлягає реєстрації.

 

3. Чи можна працівнику оформити суміщення посад, щоб одна робота (інженер-проєктувальник) була за безстроковим договором, а інша за строковим (ГІП)? Як це правильно оформити документально і як оплачувати? 

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) в межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації.

Для встановлення суміщення посад у штатному розписі підприємства має бути передбачена вакантна посада. У разі відсутності вільної посади або посади в штатному розписі, суміщення посад є неможливим і доплата не здійснюється.

Суміщення посад може бути встановлено за заявою працівника або на підставі прийнятого роботодавцем рішення. Якщо суміщення ініційовано роботодавцем, в мирний час працівник мав бути повідомлений про зміни в організації виробництва та праці не пізніше ніж за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Під час воєнного стану дана норма не діє, попередження здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону №2136).

Оформлюється суміщення професій (посад) наказом роботодавця. Оскільки працівник продовжує обіймати свою основну посаду, записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки (якщо вона зберігається у роботодавця) не вносяться.

В наказі в обов’язковому порядку вказують назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення, умови виконання роботи та розмір доплати до посадового окладу. Тобто якщо із працівником укладено письмовий трудовий договір, для оформлення суміщення посад не потрібно укладати новий трудовий договір чи вносити зміни до наявного трудового договору за допомогою укладання додаткової угоди тощо. Достатньо наказу керівника підприємства із обов’язковими вимогами зазначеними вище.

Доплата за суміщенням провадиться винятково за наказом, оскільки виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу та встановлюється відповідно до вимог ст. 105 КЗпП на умовах, передбачених колективним договором.

Оскільки суміщення посад відбувається за одним трудовим договором, який є безстроковим, то строк суміщення може регулюватися наказами керівника.

 

4. Чи можна оформити переведення з безстрокового на строковий трудовий договір на іншу посаду? 

Переведення з безстрокового трудового договору на строковий законодавством не передбачено. Статтею 39-1 КЗпП передбачені лише умови, за яких строковий трудовий договір може стати безстроковим. Щоб укласти з працівником строковий трудовий договір, потрібно розірвати безстроковий договір і укласти новий – строковий. Це робиться за загальними правилами.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202417
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024108
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024493