• Посилання скопійовано

Компенсація додаткової відпустки УБД

Учасник бойових дій в минулому році не брав додаткову відпустку. В цьому році звільняється. Чи може отримати компенсацію за невикористану відпустку?

Відповідно до ст. 77-1 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом №3551, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Дана відпустка не належить до категорії щорічних. Вона надається незалежно від відпрацьованого в році часу, повної тривалості один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Таку відпустку не продовжують на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки, а не використана у поточному році додаткова  відпустка на наступний рік не переноситься.

Отже, якщо працівник у минулому році (у 2022 р.) не скористався додатковою відпусткою УБД, то права на її компенсацію він не має, оскільки така відпустка не переноситься на наступний рік. Крім того, за дні невикористаної відпустки (у 2023 році) не виплачується грошова компенсація у випадку звільнення працівника.

Тож працівнику, який має право на додаткову відпустку учасника бойових дій варто для початку скористатися свої правом на неї у 2023 році (14 к.д.), а останнім днем цієї відпустки звільнитися отримавши остаточний розрахунок: зарплату за відпрацьовані дні, компенсацію за дні невикористаної основної щорічної відпустки тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»