• Посилання скопійовано

Компенсація, якщо не було заробітку: як виплачувати?

Працівник звільняється 31.03.2023 р. Як виплачувати йому компенсацію за невикористану відпустку? В розрахунковому періоді з 01.04.2022 по 31.03.2023 рр. нарахувань не було, тому що підприємство частково призупинило свою діяльність і більша частина працівників не працює

Відразу зауважимо, що розрахунковий період у працівника, який звільняється 31.03.2023 року буде березень 2022 – лютий 2023, а не квітень 2022 – березень 2023. Оскільки згідно з п. 2 Порядку №100 зазначено, що компенсація нараховується за місяці роботи, що передують  місяцю надання виплати компенсації за невикористані відпустки. 

Тобто, мається на увазі, що місяць у якому працівник звільняється і йому нараховується компенсація не входить до розрахункового періоду, навіть якщо це останній день місяця роботи.

Якщо у розрахунковому періоді у працівника не було заробітку, то керуючись абз. 3-5 п. 4 Порядку №100, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі  тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.  

У випадку, якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати,  середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати  на  час  розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов  укладеного  трудового  договору.

Тож,   розрахунок  середньої  заробітної  плати  обчислюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду. Отриману середню потрібно помножити на кількість днів що підлягають компенсації, одержана в результаті сума буде сумою компенсації працівнику за невикористані дні відпустки.

У зв’язку з уточненням розрахункового періоду, наразі, не відомо чи були у працівника відпрацьовані дні у березні 2022 р. Якщо не було, розрахунок проводимо так, як зазначено вище. 

Якщо відпрацьовані дні були та була нарахована зарплата, то для виплати компенсації за невикористані відпустки береться заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати такої компенсації (п. 2 Порядку №100). При цьому, з розрахункового періоду потрібно буде виключити всі календарні дні, невідпрацьовані з поважних причин.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»