• Посилання скопійовано

Працівника мобілізовано: дії роботодавця

Які дії роботодавця при мобілізації працівника?

Дії роботодавця при мобілізації працівника

Крок І. Потрібно оформити наказ на увільнення від роботи у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації на підставі повістки (довідки, витягу з наказу тощо) (див. зразок).

Якщо для підтвердження факту мобілізації працівник не може особисто надати документ, то він це може зробити, відправивши фото документу через месенджер чи електронну пошту.

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

13.02.2023                                                            Київ                                                № 5-к/тр

                       

Про увільнення Петра Кононенка

від роботи у зв’язку із призовом

на військову службу під час мобілізації

 

Керуючись частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України,

НАКАЗУЮ:

1.Увільнити КОНОНЕНКА Петра, інженера підприємства, на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період з 14.02.2023, зі збереженням місця роботи та посади до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

2. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Підстава: повістка Святошинського районного ТЦК та СП у м. Києві, Рішення засновника № 1 від 10.02.2023 р.

 

 Директор                                               Петренко                      Іван ПЕТРЕНКО

 

Візи, відмітки про ознайомлення з наказом

Крок ІІ. Відображати в табелі обліку робочого часу проходження працівником служби потрібно літерним кодом "ІН" або цифровим кодом 22 (Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

 

Крок ІІІ. Об’єднана звітність без добровільного рішення про виплату мобілізованому.

Як відомо, після внесених змін Законом №2352 до ст. 119 КЗпП було скасовано з 19.07.2022 р. обов’язок роботодавця щодо нарахування та виплати середнього заробітку працівникам призваним до лав ЗСУ.

Тож, після такого скасування, починаючи з серпня 2022 р. роботодавець (який не прийняв добровільного рішення щодо нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованому працівнику) у Додатку 1 Об’єднаної звітності має відображати у графі 14 тільки кількість календарних днів перебування у трудових відносинах, оскільки з працівником не було припинено трудові відносини, він лише був увільнений від виконання службових обов’язків у зв’язку з мобілізацією до лав ЗСУ.

Таким чином, мобілізований працівник відображатиметься тільки в Додатку 1 Об’єднаної звітності за КЗО «1» (або «2», якщо мобілізований є особою з інвалідністю) у графі 8 та з зазначенням кількості календарних днів у трудових відносинах в графі 14. 

В Додатку 4ДФ не відображатиметься, на підставі пп. «б» пп. 176.2 ПКУ, оскільки немає нарахованого доходу.

У Додатку 5 Об’єднаної звітності немає місця мобілізованому працівнику, бо він не звільнений, а тільки увільнений від роботи у зв’язку з мобілізацією.

 

Об’єднана звітність у разі прийняття добровільного рішення про виплату мобілізованому

Прийняте рішення про добровільну виплату мобілізованим працівникам роботодавець має зафіксувати в наказі та внести зміни до положення про оплату праці з наведенням механізму розрахунку цієї добровільної виплати. Тому що нарахування добровільної виплати мобілізованим працівникам можна виплачувати в будь-якій сумі: 

  • 100% за Порядком №100 чи якийсь відсоток від нарахованої середньої; 
  • фіксованій (у розмірі окладу, МЗП тощо).

Оскільки добровільна виплата є складовою зарплати, то на неї потрібно буде нарахувати ЄСВ та утримати ПДФО та ВЗ. У випадку, якщо сума нарахованої добровільної виплати буде менше МЗП, роботодавцю доведеться, за основним працівником, який перебував у трудових відносинах повний місяць, донарахувати ЄСВ до мінімального розміру (п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).   

Добровільні виплати мобілізованим працівникам є витратами підприємства і у бухобліку відображатимуться проведенням: Дт 949 Кт 661.

Така виплата в Об’єднаній звітності відображається як звичайна зарплата – в додатку 4ДФ за ознакою «101».

Нарахована добровільна виплата мобілізованому працівнику відображатиметься у Додатку 1 Об’єднаної звітності одним рядком, а саме:

  • у графі 8 КЗО «1» (якщо такий працівник є особою з інвалідністю, то зазначається код «2»);
  • у графі 10 – місяць «022023»;
  • у графі 14 - кількість календарних днів у трудових відносинах «28»;
  • у графах 16 та 17 – сума нарахованої добровільної виплати працівнику;
  • у графі 20 – сума нарахованого ЄСВ на добровільну виплату;
  • графи з 4 по 7, з 21 по 24 – заповнюються в загальному порядку, інші графи додатку не заповнюються.

І знову ж таки, у Додатку 5 дана виплата не відображається.

Якщо розмір нарахованої добровільної виплати мобілізованому працівнику за основним місцем роботи менший розміру мінімальної зарплати, то роботодавець має дотриматися ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ та нарахувати суму ЄСВ у розмірі не менше мінімального. 

Тож, коли розмір добровільної виплати, нарахованого мобілізованому працівнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної зарплати, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану суму.

Якщо розмір нарахованої добровільної виплати менший розміру мінімальної зарплати, то потрібно здійснити донарахування суми ЄСВ на різницю між розміром мінімальної зарплати та фактично нарахованою добровільною виплатою. При цьому, в Додатку 1 з’явиться ще один рядок, де в графі 18 потрібно відобразити суму різниці між МЗП та нарахованою сумою виплати, а в графі 20 суму ЄСВ на різницю за КТН (графа 9) «13».

Звертаємо увагу, якщо мобілізований працівник є особою з інвалідністю, то законодавством не передбачено обов’язку роботодавця щодо нарахування ЄСВ до мінімального розміру, тому другого рядка в Додатку 1 Об’єднаної звітності не буде.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202444
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202482
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024453
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202429