• Посилання скопійовано

Вихідна допомога та відпустка мобілізованому працівнику: чи потрібно платити?

Працівника мобілізовано на військову службу. Відділ кадрів видав наказ про увільнення його від роботи, за ним залишаються місце роботи та посада. Бухгалтерія виплатила йому зарплату за всі дні роботи до дня призову на службу. Чи потрібно виплачувати йому ще й вихідну допомогу? Чи потрібно виплатити відпускні за невикористану, до дати мобілізації, відпустку?

Чи потрібно виплачувати мобілізованому працівнику вихідну допомогу? 

Ні, не потрібно, оскільки працівник мобілізований, а не звільнений. 

Вихідна допомога виплачується працівникам, які звільняються не за власним бажанням, а у випадках, передбачених законом або сторонами (пп. 3, 6 ст. 36 КЗпП, ст. 38,39 КЗпП, п. 1,2.6 ст. 40 КЗпП).   

Натомість, роботодавець, щоб підтримати мобілізованого працівника, може виплати йому премію, фінансову допомогу чи за наказом здійснювати добровільну виплату. Про це ми писали тут.

 

Чи потрібно виплатити відпускні за невикористану, до дати мобілізації, відпустку?

Ні, не потрібно. 

Оскільки працівник мобілізований, він просто увільняється від виконання службових обов’язків, про що роботодавець видає наказ, зберігає робоче місце та посаду. А компенсація за не використану відпустку виплачується тільки при звільненні (ст. 24 Закону про відпустки). 

Також, роботодавець не може надати працівнику щорічну основну відпустку та виплатити відпускні, тому що працівник мобілізований і не зможе її відгуляти. Тому надати працівнику  відпустку роботодавець зможе лише після його демобілізації, а компенсацію – після звільнення за власним бажанням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»