• Посилання скопійовано

Закінчення розділу «Сведения о работе» в ТК та виправлення запису в розділі «Сведения о награждениях»

У працівника радянська ТК. Заповнені всі сторінки в розділі «Сведения о работе», а потім дані про роботу заповнено в розділах «Сведения о награждениях» та у «Відомості про роботу». В який розділ вносити наступний запис? Якщо виправляти, то потрібні копії наказів з підприємств, які внесли неправильні записи, чи на основі записів в ТК перенести їх в розділ «Відомості про роботу» під підписом підприємства?

Згiдно з пп. 3.1 Інструкції №58, у тому  разі,  коли  у  трудовій  книжці  заповнені  усі сторінки відповідних розділів, вона доповнюється вкладишем.

Вкладиш вшивається у трудову книжку, заповнюється і ведеться власником або уповноваженим   ним   органом   за  місцем  роботи працівника у такому ж порядку, що і трудова книжка.

Отже, вкладиш до трудової книжки оформлюється на підприємстві, якщо всi сторiнки будь-якого роздiлу трудової книжки працiвника («Вiдомостi про роботу», «Вiдомостi про нагородження», «Вiдомостi про заохочення») заповненi. 

Про виданий вкладиш на першій сторінці (титульний аркуш) трудової книжки зверху ставиться штамп розміром 10х25 мм з написом «Виданий вкладиш» і тут  же  зазначаються  серія  і  номер вкладиша. При кожній  наступній  його видачі має ставитися другий штамп і зазначатися серія і номер вкладиша (пп. 3.2 Інструкції №58).

Отже, оформлений вкладиш вшивається у трудову книжку, а на титульній сторінці обов’язково ставиться штамп «Виданий вкладиш» з зазначенням його серії та номер (підійде також наборний штамп).

Таким чином, в даному випадку, коли закінчився розділ російськомовної частини радянкької ТК, потрібно було вставити вкладиш (українського зразка) до ТК і там продовжувати записи. А коли записи інші роботодавці здійснили в розділах «Сведения о награждениях» та у «Вiдомостi про роботу», то їх потрібно виправити, оскільки це порушення Інструкції №58 щодо правильності ведення ТК.

У  разі виявлення  неправильного  або  неточного  запису відомостей  про  роботу,  переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис (пп. 2.6 Інструкції №58).

Тобто виправити внесені записи не до того розділу ТК повинен роботодавець, який їх здійснив, а не теперішній роботодавець. Але перед тим як виправляти, потрібно вшити вкладиш до ТК, оскільки записи слід буде продовжити вже безпосередньо у вкладиші у роздiлi «Відомості про роботу» трудової книжки, де в першiй графi вкладиша до трудової книжки продовжуватиметься порядкова нумерацiя записiв, яка була розпочата в радянській трудовiй книжцi.

Отже, виправлення інформації про прийняття та звільнення працівника внесеної не до вкладишу, а до іншого розділу ТК здійснюється попередніми роботодавцями, кожен окремо виправляє свою помилку, наступним чином:

1. спочатку до розділу «Сведения о награждениях» вносять виправляючий запис у порядку, передбаченому п. 2.10 Інструкції № 58:

  • у графі 1 ставиться наступний порядковий номер запису;
  • у графі 2 зазначається дату, коли вноситься виправлення;
  • у графі 3 вносять запис: «Запис за № … недійсний, як внесений помилково до іншого розділу трудової книжки». Звертаємо увагу, якщо потрібно виправити відразу два записи і про прийом на роботу, і про звільнення, то можна це зробити одним рядком, зазначивши у графі 3 запис: «Записи за №№ … недійсні, як внесені помилково до іншого розділу трудової книжки».

2. відкривається оформлений вкладиш до трудової книжки та в розділі «Відомості про роботу» під порядковим номером, наступним за номером останнього запису в розділі «Сведения о работе» трудової книжки, повторюють той запис, який помилково включили до розділу «Сведения о награждениях».

Після виправлення записів попередніми роботодавцями, теперішній роботодавець матиме можливість внести запис про прийом працівника на роботу до вкладишу ТК за наступним номером за порядком.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»