• Посилання скопійовано

Розрахунок відрядних, якщо в розрахунковому періоді інше відрядження та відпустка без збереження зарплати

Працівник з 24.09.2022 р. їде у відрядження. З 01.07.2022 по 15.08.2022 рр. він перебував у відрядженні, а з 16.08.2022 по 31.08.2022 рр. був у відпустці без збереження зарплати. Який період брати для розрахунку середньої зарплати та які сумі ввійдуть у розрахунок (премій тощо не було)?

Розрахунок середньої зарплати за час відрядження проводиться виходячи з виплат останніх двох місяців, що передують місяцю відповідної події (абз. 3 п. 2 Порядку №100).

При обчисленні середньої  заробітної  плати  за  останні  два місяці  не  враховуються виплати за час,  протягом якого  зберігається середній заробіток працівника, зокрема за час відрядження (абз. 2 п. 4 Порядку №100).

Тобто, якщо попереднє відрядження працівника (з 01.07.2022 по 15.08.2022) було оплачено за середньою зарплатою, то така виплата та дні виключаються з розрахункового періоду. Проте, якщо оплату проведено за денним заробітком (оплачено як звичайний робочий день), тоді виплата та дні беруться до розрахунку.

Крім того, при розрахунку середньої зарплати для обчислення відрядження кількість календарних днів перебування працівника у відпустці без збереження зарплати також потрібно виключити із розрахункового періоду.

Таким чином, якщо попереднє відрядження було розраховано за денним заробітком, то він входить у розрахунковий період для обчислення середньої для нового відрядження з 24.09.2022 р. 

У разі, якщо попереднє відрядження було розраховано виходячи із середнього заробітку, а також була відпустка без збереження зарплати, то виходить, що для розрахунку відрядження відсутній розрахунковий період. 

У цьому випадку потрібно керуватися абз. 4 п. 2 Порядку № 100, який передбачає, що якщо протягом останніх двох календарних місяців, що передують місяцю,  в  якому  відбувається подія (відрядження),   працівник   не   працював,   середня   заробітна  плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Тобто для розрахунку потрібно взяти, в даному випадку, травень та червень 2022 р.

Проте, якщо у працівника відсутній заробіток і за ще попередні два місяці, тоді розрахунок відрядження проводиться виходячи з посадового окладу, а якщо оклад менше мінімальної зарплати, тоді розраховується з установленого розміру мінімальної зарплати (абз. 7 п. 2 Порядку №100 та абзаци 3-5 п. 4 Порядку №100).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»