• Посилання скопійовано

Призупинення дії трудового договору: що з середньою зарплатою?

Який порядок розрахунку середньої зарплати для цілей щорічної відпустки та лікарняних, якщо у працівника в розрахунковому періоді є призупинення дії трудового договору? Чи виключаються дні призупинення трудового договору з розрахункового періоду лікарняних і щорічних відпусток? Чи оплачуються лікарняні в період призупинення трудового договору?

Запитання:

Який порядок розрахунку середньої заробітної плати для цілей щорічної відпустки та лікарняних, якщо у працівника в розрахунковому періоді є призупинення дії трудового договору? Чи виключаються дні призупинення трудового договору з розрахункового періоду лікарняних і щорічних відпусток? 

 

Відповідь:

Відпускні

Час призупинення дії трудового договору не дає права працівнику на стаж для надання днів щорічної основної відпустки, оскільки це не передбачено ст. 9 Закону про відпустки.

Алгоритм розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпускних незмінний і передбачений Порядком №100.

Згідно з абз. 6 п. 2 Порядку №100 час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається  з  розрахункового  періоду. З розрахункового періоду також  виключається  час,  за  який  відсутні  дані про нараховану заробітну  плату  працівника  внаслідок проведення бойових дій під час  дії  воєнного  стану.

Таким чином, при розрахунку основної щорічної відпустки календарні дні, що припали на період призупинення дії трудового договору потрібно виключити з розрахункового періоду.

 

Лікарняний

Період призупинення дії трудового договору не враховується до страхового стажу для лікарняних, тому що за цей період не сплачується ЄСВ.

Самі ж  дні призупинення дії трудового договору  при розрахунку лікарняних залишаються в розрахунку середньої зарплати, оскільки призупинення не зазначено в п. 3 Порядку №1266 серед невідпрацьованих поважних причин.

Розрахунок самих лікарняних здійснюється за Порядком №1266.

Звертаємо увагу. Частиною 3 ст. 13 Закону №2136 передбачено відшкодування гарантійних та компенсаційних виплат країною-агресором. Мінекономіки у своєму роз’ясненні також зазначає, що агресором буде відшкодовано і суму ЄСВ. 

Тому, після перемоги України, при прийнятті відповідного нормативно-правового акту, щодо розрахунку компенсації та ЄСВ, у працівників з’явиться заробіток за місяці припинення дії трудових договорів та стаж, бо буде сплачено ЄСВ, і тільки після цього роботодавець зможе провести перерахунок сум відпускних та лікарняних. 

 

Чи сплачуються лікарняні в період призупинення трудового договору?

Відповідно до п. 1 ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання одного із передбачених даною статтею страхових випадків.

Тож, листок непрацездатності під час призупинення дії трудового договору  оплаті не підлягає, бо не є компенсацією втрати заробітку.

Проте, після перемоги України, ч.  3 ст. 13 Закону №2136 передбачено відшкодування гарантійних та компенсаційних виплат країною-агресором. Тому, роботодавцю варто взяти до уваги відкритий е-лікарняний працівника та розрахувати суму лікарняних. І вже коли відбуватиметься відшкодування, провести відповідні виплати працівнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»