• Посилання скопійовано

Врахування простою при розрахунку середньої зарплати

На підприємстві запроваджено простій та прийнято рішення оплачувати працівникам дні простою виходячи з окладу (тарифної ставки). Чи включати зазначені суми виплат при розрахунку середнього заробітку для розрахунку виплат за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної та додаткової відпусток, відрядження тощо?

Чи включати простій нарахований з окладу при розрахунку середнього заробітку для розрахунку виплат за час виконання державних і громадських обов'язків, відрядження?

Абзацом 2 п. 4 Порядку №100 передбачено, що при обчисленні середньої  заробітної  плати  за  останні  два місяці,  крім  перелічених  вище  виплат,  також  не  враховуються виплати за час,  протягом якого  зберігається  середній  заробіток працівника  (за  час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної  і  додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Також, згідно з абз. 6 п. 2 Порядку №100 час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається із розрахункового періоду.

Таким чином, сума простою, що оплачена з окладу, виключається із розрахункового періоду для оплати періоду відрядження та часу виконання державних і громадських обов'язків. Також слід виключити дні простою із розрахунку оплати днів відрядження та часу виконання державних і громадських обов'язків.

 

Чи включати простій, що нарахований з окладу, при розрахунку середнього заробітку для розрахунку щорічної та додаткової відпусток?

Зазначимо, що час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Це означає, що час простою не з вини працівника, оплачений з окладу встановленого працівнику, враховується для надання йому щорічної та додаткової відпусткок. Відповідно і днів компенсації при звільненні. Але при розрахунку щорічної (додаткової) відпустки (компенсації) дні, коли працівнику було оголошено простій (оклад) виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку №100). І виплати за цей період також виключаються з розрахунку.

Чи включати простій, що нарахований з окладу, при розрахунку середнього заробітку для розрахунку лікарняних?

У п. 3 Порядку №1266 визначено, що у розрахунковому періоді не враховуються календарні дні, в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, а саме:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження зарплати, яка надана згідно із чинним законодавством.

Таким чином, період простою, що оплачений з окладу, включається до розрахунку середньої зарплати для оплати листків по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологам. Також і дні простою включаються до загальної кількості днів у розрахунковому періоді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»