• Посилання скопійовано

Переведення зарплати у нецільову благодійну допомогу під час воєнного стану

24 лютого на підприємстві виплачена зарплата за лютий та аванс за березень 2022 р. Через військовий стан працівники у березні не вийшли на роботу. Чи можливо цю виплату відобразити в березні як нараховану нецільову благодійну допомогу під час воєнного стану за наказом керівництва, без нарахування ПДФО, ВЗ та ЄСВ та показати в Додатку 4ДФ із ознакою доходу "169"?

Перекваліфікувати зарплату у нецільову благодійну допомогу справа проста, а от щодо її оподаткування є питання. Розберемося.

Насамперед, рішення про надання працівникам НБД роботодавець може прийняти самостійно, а може й на підставі заяв від працівників. В будь-якому разі видається наказ керівника про надання працівникам НБД.

Відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2022 році – 3470 грн).

Тож, якщо сума нарахованого авансу в межах 3470 грн, то її можна перекваліфікувати в НБД без оподаткування. Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром є базою утримання ПДФО і військового збору. Оскільки нецільова благодійна допомога, яка має разовий характер, не належить до основної або додаткової зарплати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, то вона не є базою для нарахування ЄСВ (п. 14 розділу І Переліку №1170).

Отже, щоб НБД неоподатковувалася, вона повинна носити разовий характер. Для цього потрібно було поділити працівників, наприклад, на три групи і виплати цю допомогу у різні місяці.

В ситуації, що розглядається, НБД буде виплачена всім працівникам (бо всім працівникам 24 лютого виплачений аванс), тому вона може бути тільки оподаткованою, тобто з усієї суми потрібно утримати і ПДФО, і ВЗ.

Також потрібно буде нарахувати ЄСВ, оскільки НБД носитиме систематичний характер при виплаті всім працівникам, тобто вона перестає бути разового характеру, порушується виконання пп. 2.3.3 Інструкції №5. Про це, свого часу, надавав роз’яснення ПФУ у листі від 08.02.2012 р. № 2929/03-30.

Також читайте тут. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»