• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів за кілька років фізособам-нерезидентам

ТОВ на ІІІ групі ЄП планує виплатити дивіденди за кілька років фізособам - нерезидентам. В усіх таких роках є прибутки, окрім одного, в якому збиток. Яку максимальну суму дивідендів можна виплатити? Чи можна не враховувати збитковий рік? Які особливості оподаткування?

Яку суму дивідендів можна виплатити за кілька років, якщо в одному з них збиток?

Виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку (ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ).

Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом (ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ).

Згідно з ст. 44 ГКУ, підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Згідно ст. 57 ГКУ, установчі документи мають містити порядок розподілу прибутків та збитків.

З наведеного можна зробити такі висновки:

По-перше, період, за який виплачуються дивіденди, має встановлюватися статутом. Це може бути, наприклад, квартал, рік, два роки, півроку, місяць тощо. Тобто, період може бути будь-яким.

По-друге, кожен встановлений статутом період з метою виплати дивідендів слід розглядати відокремлено один від одного.

Наприклад, якщо статутом встановлено річний період, то чистий прибуток визначається за кожен рік окремо і не плюсується з прибутками та збитками інших років.

Згідно з п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ, до компетенції загальних зборів учасників належать розподіл чистого прибутку товариства, прийняття рішення про виплату дивідендів.

Тобто, загальні збори цілком можуть прийняти рішення про розподіл чистого періоду тих років, в яких прибуток отримувався, на виплату дивідендів, без зменшення такого прибутку на збитки, отримані в одному з років.

Але в ст. 27 Закону про ТОВ, наведені обмеження на виплату дивідендів.

ТОВ не може прийняти рішення про виплату дивідендів чи виплатити дивіденди, якщо:

  • ТОВ не здійснило розрахунків з учасниками ТОВ у зв’язку із припиненням їх участі у ТОВ або з правонаступниками учасників ТОВ;
  • майна ТОВ недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати;
  • статутом ТОВ додатково передбачені відповідні умови;
  • учасник, якому планується виплата, повністю або частково не вніс свій вклад.

Отже, приймаючи рішення про виплату дивідендів, потрібно дотриматись наведених обмежень.

 

Особливості оподаткування

ТОВ на ЄП не сплачує авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів (див. пп. 57.1-1.2 ПКУ, див. також тут).

При виплаті дивідендів фізособам нерезидентам їх оподатковують ПДФО і ВЗ в такому ж порядку, як і дивіденди фізособам - резидентам. Це випливає зі змісту пп. 170.10 ПКУ.

Тобто, при виплаті дивідендів ТОВ на ЄП групи ІІІ утримується ПДФО за ставкою 9% і ВЗ за ставкою 1,5% (див. пп. 167.5.4 ПКУ, див. також тут).

Але якщо міжнародним договором про уникнення подвійного оподаткування передбачено звільнення від оподаткування доходів нерезидентів, отриманих на території України, то такі нерезиденти звільняються від сплати ПДФО та військового збору.

Детальніше про оподаткування дивідендів на користь фізосіб нерезидентів ми писали тут, тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»