• Посилання скопійовано

Доплата до окладу під час відпустки або перебування на лікарняному

На підприємстві Положенням про оплату праці передбачена доплата до окладу при відпустці та хворобі. Як правильно назвати таку доплату? Як вплинуть дані витрати на податок на прибуток? Які податки утримаються та нараховуються на вказані суми? Як правильно відобразити суму доплати в додатках єдиного звіту з ЄСВ?

Відразу зазначемо, що доплата до окладу під час відпустки або перебування на лікарняному не передбачена законодавством. Тому, якщо роботодавець бажає, щоб в цей період працівник не втрачав частину окладу, таку доплату можна проводити, наприклад, у вигляді матеріальної допомоги або звичайної премії.

 

Надання працівнику матеріальної допомоги

Підпункт 170.7.1 ПКУ поділяє благодійну матеріальну допомогу на цільову та нецільову. Зокрема, нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення будь-яких умов або напрямів.

Допомога надається на підставі заяви від працівника, де буде зазначено, на якій підставі, яку допомогу просить надати працівник. На підставі заяви керівник видає наказ про призначення нецільової матеріальної допомоги з зазначенням її розміру.

Оподаткування надання роботодавцем нецільової матеріальної допомоги окремим працівникам за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер (наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, сімейними обставинами тощо), регулюється пп. 170.7.3 ПКУ. Сума нецільової матеріальної допомоги не оподатковується ПДФО, якщо вона: 

  • надана резидентами — юридичними або фізичними особами;
  • її розмір сукупно за рік не перевищує граничну величину доходу, що не оподатковується ПДФО станом на 1 січня звітного року (визначається згідно з пп. 169.4.1 ПКУ), в 2021 р. – 3180, 00 грн. 

Якщо сума допомоги – більша від зазначеної величини, то із суми перевищення потрібно сплатити ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%. 

Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам   у   зв'язку   із   сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення відповідно до п. 3.31 Інструкції №5 та п. 14 розділу I Переліку №1170 відноситься до інших виплат, що не належить до фонду оплати праці, відповідно і в Додатку 1 єдиної звітності не відображатиметься.

У Додатку № 4ДФ єдиної звітності неоподатковувану нецільову благодійну допомогу відображають за ознакою доходу «169», а в сумі перевищення - показують окремим рядком з ознакою «127».

ПКУ не передбачає коригувань податку на прибуток при виплаті матеріальної допомоги, тут діятимуть лише правила бухобліку.

 

Премії

Як визначено пп. 14.1.48 ПКУ, заробітна плата - це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

До інших заохочувальних та компенсаційних виплат включаються винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені за-значеними актами норми (п. 2.3 розд. 2 Інструкції №5).

Премії, які нараховуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу заробітної плати платника податку і підлягають оподаткуванню ПДФО, ВЗ у тому місяці, в якому здійснені нарахування.

Виплата такої премії підлягає оподаткуванню ЄСВ, оскільки нарахування ЄСВ проводиться на фонд оплати праці (п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

У єдиній звітності премія відображатиметься у складі заробітної плати.

Витрати підприємства на виплату премій, передбачених колективним договором, включаються до складу витрат підприємства при визначенні об’єкта оподаткування. Зазначені витрати враховуються у складі податкових витрат за умови наявності первинних документів, що підтверджують здійснення таких витрат, ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку (пп. 138.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»