• Посилання скопійовано

Закріплення в правилах ВТР власного способу розрахунку надурочних годин

На підприємстві встановлено підсумований облік робочого часу, обліковий період – рік, 5-денний робочий тиждень. Чи буде порушенням, якщо у правилах ВТР закріпити порядок визначення ставки для оплати надурочних годин в інший спосіб, ніж пропонує Мінсоцполітики? Чи буде це правомірно? Якщо ні, то чому?

Норми тривалості робочого часу в годинах при 40-годинному робочому тижні на 2020 рік рекомендовані листом Мінсоцполітики від 29.07.2019 р.  №1133/0/206-19.

Робочим часом вважається встановлений законом або на його підставі угодою сторін час, протягом якого працівники згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку повинні виконувати за трудовим договором свої трудові обов'язки. 

Обліковий період установлюється в колективному договорі підприємства, який охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. 

Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць, але в окремих випадках може бути — квартал, півріччя, рік тощо (п. 6 Методрекомендацій №138). 

Чим триваліший такий період, тим легше компенсувати недопрацьовані в одному місяці години переробітком в іншому місяці. 

Час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

Таким чином, оскільки на підприємстві встановлений обліковий період рік, то для визначення наднормових потрібно взяти відпрацьовану норму робочого часу за п’ятиденним робочим тижнем за рік і відняти фактичну кількість відпрацьованого часу за рік. 

Якщо в результаті виявиться відпрацьований понад норму час (визначений наприкінці цього облікового періоду), то він оплачується як надурочні години у подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП).

Відповідно до цієї статті робота в надурочний час повинна бути компенсована тільки в грошовій формі. Аналогічна думка зазначена у листах Мінсоцполітики від 04.03.2019 р. №248/0/206-19 та від 05.03.2019 р. № 259/0-206-19.

Оплата за всі години надурочної роботи провадиться в кінці облікового періоду.

Годинна ставка для оплати надурочної роботи при обліковому періоді тривалістю рік обчислюється шляхом ділення окладу (місячної тарифної ставки), встановленого працівникові на момент нарахування зазначеної оплати (у кінці року – при обліковому періоді рік), на середньомісячне число годин за обліковий період (рік), яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за рік (лист Мінсоцполітики від 24.04.2017 р. № 1264/0/101-17/282).

Тобто для визначення годинної ставки для оплати надурочних годин необхідно місячний оклад працівника розділити на середньомісячне число годин за обліковий період, яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, встановленої з дотриманням вимог статей 50, 51 та 53 КЗпП.

Середньомісячна кількість годин за обліковий період розраховується шляхом ділення норми тривалості робочого часу за обліковий період, на кількість місяців в обліковому періоді.

Таким чином, недотримання встановлених правил оплати надурочних годин за відповідний обліковий період та закріплення власного способу розрахунку надурочних годин у правилах ВТР є порушенням закододавства в частині невірного розрахунку та оплати роботи працівника, що потягне за собою неправильне нарахування та утримання податків з доходу такого працівника та перерахування їх до бюджету.

Слід зазначити, що при визначенні надурочних годин необхідно враховувати, що години, які були працівником відпрацьовані у святковий і неробочий день згідно з його графіком роботи не потрібно виключати із розрахунку, оскільки це був звичайний робочий день згідно з графіком виходу на роботу.

Якщо працівник залучався до роботи у святковий день, у свій вихідний день (тобто за межами свого робочого часу), то ці години виключаються із розрахунку надурочних годин, оскільки вони вже оплачені у подвійному розмірі. На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку (ст. 107 КЗпП).

Звертаємо увагу, що при підсумованому обліку робочого часу не є надурочною робота понад норму робочого часу в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, якщо зберігається загальна норма робочого часу за обліковий період. 

Крім того, до закінчення облікового періоду слід пам’ятати, що надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»