• Посилання скопійовано

Особливості відкликання працівника з відрядження

Працівника, який перебуває у відрядженні і якому видано аванс на відрядження, терміново викликають на роботу на один день, цього ж дня він повертається у відрядження. Як оформити цей виклик і чи потрібно працівнику повертати невикористаний аванс та здавати авансовий звіт?

Нормативними документами це питання не регламентовано.

Наприклад, у листі Мінфіну від 14.05.2015 р. № 31-08030-16-10/15972 зазначається, що чинне законодавство не регулює питання визначення випадків, за яких можливе відкликання працівника з відрядження. Вважається, що таке рішення ухвалюється керівником підприємства у кожному конкретному випадку виходячи із виробничої потреби (зокрема, у разі дострокового виконання працівником доручення по місцю відрядження, недоцільності подальшого здійснення доручення, для виконання якого працівника направлено у відрядження, тощо).

З наведеного випливає, що порядок переривання відрядження кожне підприємство має затвердити власним наказом. Наприклад, повернути працівника на роботу на один день можна на підставі наказу керівника про таке повернення і подальше поновлення відрядження. Повторимо: такий порядок варто затвердити наказом керівника.

Чи потрібно у зв’язку з цим повертати невикористаний аванс і здавати авансовий звіт, також в нормативних документах не написано.

Якщо вважати, що працівник повернувся з відрядження на один день, то потрібно як повертати невикористаний аванс, так і подавати авансовий звіт. Адже це передбачено пп. 170.9.2 і пп. 170.9.3 ПКУ, п. 19 Положення № 148. А при продовженні відрядження варто ще раз видавати аванс. Таке продовження є повторним направленням у відрядження. Причому, на наш погляд, за день, коли працівник повертається з відрядження і знову відбуває у відрядження, добові визначаються як за один день.

Вважаємо, що для уникнення непорозумінь з податковою варто застосовувати саме цей варіант з поверненням невикористаного авансу, складання авансового звіту.

Хоча має право на існування й інша думка щодо переривання відрядження. Повернення працівника на один день не вважається поверненням з відрядження, адже по суті відрядження продовжується далі. Воно тільки переривається. Тому у зв’яку з перериванням немає підстав складати авансовий звіт і повертати невикористаний аванс. Але як до такого варіанту віднесеться податкова, нам не відомо. Очевидно, обравши такий варіант, підприємство ризикує не вгодити податковій. Тому обрати цей останній варіант може тільки підприємство, яке впевнене у власній правоті і готове доводити власну думку навіть і в суді, якщо до того дійде. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»