• Посилання скопійовано

Допомога при народженні дитини від роботодавця

Роботодавець виплачує працівнику матеріальну допомогу при народжені дитини (заява працівника, копія свідоцтва про народження). Чи входить така виплата до складу фонду оплати праці? Якими податками оподатковується?

Згідно з пп. 2.3.3 Інструкції №5 до інших заохочувальних та компенсаційних виплат належить матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31).

До такої матеріальної допомоги належить також, зокрема, і матеріальна допомога, яка надається роботодавцем при народженні дитини.

Така допомога передбачається трудовим або колективним договором та надається на підставі наказу керівника за раніше наданими працівником документами: заяви та свідоцтва про народження дитини. 

 

ПДФО та ВЗ

Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПКУ). 

Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Оскільки матеріальна допомога має систематичний характер і надається всім або більшості працівникам, то допомога при народженні дитини, яка теж є виплатою, передбаченою положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним або трудовим договором тощо) з метою оподаткування, прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставкою 18%, встановленою пп. 167.1 ПКУ з врахуванням вимог пп. 164.6 ПКУ.  Аналогічну думку з цього приводу податківці зазначили у своєму листі ІПК від 26.09.2017 р. № 2052/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Крім того, з сума такої матеріальної допомоги оподатковується військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ).

Враховуючи те, що допомога при народженні дитини включається до складу заробітної плати, вона відображається у формі № 1ДФ за ознакою «101».

 

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці».

Статтею 2 Закону «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати, яка складається із основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

При цьому до інших заохочувальних та компенсаційних виплат належать інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, зокрема, матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом).

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну й додаткову зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т.ч. у натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Враховуючи зазначене, матеріальна допомога, яка згідно з пп. 2.3.3 Інструкції № 5 включається до фонду оплати праці, має систематичний характер та  здійснюється за умовами договору підлягає оподаткуванню ЄСВ за ставкою 22%.

У додатку 4 сума такої допомоги відображається у складі заробітної плати у місяці нарахування. В бухгалтерському обліку матеріальна допомога при народженні дитини відображається у складі заробітної плати наступним бухгалтерським записом: Дт 91, 92, 93, 94, 23 Кт 661.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»