• Посилання скопійовано

Працівник перебуває весь місяць у відпустці без збереження зарплати: що з аліментами?

Підприємство має постанову про стягнення аліментів з працівника 1/4 доходу ( але не нижче 50% від мінрозміру аліментів на дитину відповідного віку). У березні працівник повний місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно в такому разі нараховувати йому борг з аліментів? Які дані вказувати у місячному звіті до виконавчої служби?

Відзначимо відразу: розмір аліментів не може бути менший установленого в СКУ.

У випадку, якщо стягнути аліменти у вказаному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа, фізична особа — підприємець, які проводять відрахування, нараховують боржнику заборгованість щодо сплати аліментів (абз. 2 ч. 6 ст. 71 Закону №1404).

За кожною постановою про стягнення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами – підприємцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, щомісяця та після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника подається окремий звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, наведеною у додатку 9 до Інструкції № 512/5.

Залишок несплаченої суми заборгованості відзначається у Звіті про проведені відрахування і виплати в графі «Примітка». При цьому обов’язково позначте причину несплати (відсутність заробітку), а також суму зростаючого боргу — щомісячний.

Слід зауважити, що Мін'юст 5 лютого 2018 року запустив Єдиний реєстр боржників аліментів, куди включені особи із заборгованістю понад три місяці. Він створений, щоб боржники не мали можливості розпродати/подарувати майно, яким можна погасити борги. Відомості є відкритими та загальнодоступними.

За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці (ч. 2 ст. 71 Закону №1404).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»