• Посилання скопійовано

Як оплачуються дні відрядження у вихідний?

Працівник 20.02 відбув у відрядження для придбання товару. 21.02 виїхав за кордон, 22.02 ввечері прибув на кордон назад, але залишив машину, перетнув кордон та на вихідних ночував вдома. 24.02 перетнув кордон назад, забрав машину та повернувся на Україну. Як оплачувати та оформлювати таке відрядження?

На початку хочемо наголосити, що Інструкція №59 є обов’язковою для виконання лише для бюджетних підприємств. Госпрозрахункові підприємства застосовують власно розроблене Положення про відрядження. Однак, Інструкція №59 може використовуватись для складання власного Положення про відрядження довідково.

Згідно з п. 8 розд. І Інструкції №59, на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений. Замість днів відпочинку, не використаних за час відрядження, інші дні відпочинку після повернення з відрядження не надаються.

Якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства, зокрема, з врахуванням вимог ст. 121 КЗпП.

Тобто, в цілому передбачено можливість, що працівник знаходиться у відрядженні у свій вихідний день, при цьому, такий день використовується працівником для відпочинку (якщо інше не передбачено умовами відрядження). 

Своєю чергою, п. 7 Інструкції №59 передбачено, що днем прибуття працівника з відрядження є день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. У даному ж випадку таким днем є 24 число – відповідно на весь час оформлюється одне відрядження з 20.02 по 24.02.

Якщо у вихідні дні працівником робота не виконувалась і він відпочивав – заробітна плата не нараховується, не зважаючи на те, що в ці дні він перебував у відрядженні. Проте відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються, зокрема, добові за час перебування у відрядженні. Тобто, добові виплачуються працівникові за кожен день перебування у відрядженні (а період перебування визначається за наказом про відрядження і документами, що підтверджують факт поїздки туди й назад), і за робочі, і за вихідні, святкові, неробочі дні. Більш того, як роз'яснював цю норму КЗпП Мінфін у листі від 12.10.2009 р. №31-18030-07-21/27231, право на отримання добових зберігається за працівником і за ті дні, коли він виїхав до місця відрядження і коли повернувся назад до місця роботи, незважаючи на те, що він мав можливість цього дня працювати на своєму робочому місці.

Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами.

Що ж до того, яким чином оплачувати дні відрядження (за тарифами по Україні чи за кордоном) вважаємо, що підприємство має керуватись інформацією, що зазначена у Положенні про відрядження.

Пункт 16.2 розділу ІІІ Інструкції №59 каже, що добові витрати за час перебування у відрядженні відшкодовуються в межах затверджених сум, зокрема:

а) за кожний день перебування у відрядженні, включаючи день вибуття та прибуття, - за нормами, що встановлені для держави, до якої відряджено працівника;

б) якщо відряджений, перебуваючи в дорозі до іноземних держав, або повертаючись з відповідної держави, має пересадку на інший транспортний засіб або зупинку в готелі (мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України, то відшкодування витрат на відрядження за період проїзду територією України здійснюється в порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України.

Таким чином підприємство самостійно вирішує (на підставі положення про відрядження), яким чином оплачувати добові за дні відрядження у разі, якщо протягом дня працівник перетинає кордон, а потім повертається за кордон (наприклад, в залежності від місця ночівлі або від часу проведеного на території України/за кордоном протягом такої доби).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»