• Посилання скопійовано

Виключення днів з розрахункового періоду для обчислення лікарняних та відпускних

У січні 2020 року підприємство встановило додаткові вихідні дні для працівників (6,8,9,10 числа), зменшивши норму тривалості робочого часу з 21 робочих днів до 17 робочих днів. Чи виключаються ці календарні дні з розрахнкового періоду при розрахунку відпускних та лікарняних?

Нарахування виплат за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, тривалість яких розраховується в календарних днях провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП), які припадають на період відпустки, у розрахунок тривалості відпустки не включаються і не оплачуються (п. 7 Порядку №100).

Інших днів, які б виключалися з розрахункового періоду, окрім святкових та неробочих за ст. 73 КЗпП, в Порядку №100 не зазначено. Отже, з розрахункового періоду 6,8,9,10 числа січня для розрахунку відпускних не виключаються.

 

Щодо лікарняних

Відповідно до п. 3 Порядку № 1266 дні відсутності працівника з поважних причин виключаються з розрахункового періоду. Виплати за ці періоди не включаються до  розрахунку середньої заробітної плати.

Календарними днями, не відпрацьованими з чотирьох поважних причин, є:

  • періоди тимчасової непрацездатності;
  • час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • час перебування у відпустці без збереження заробітної плати.

Отже, з розрахункового періоду 6,8,9,10 числа січня 2020 року для розрахунку лікарняних не виключаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 802
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024275
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202488
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487