• Посилання скопійовано

Чи можна видати аванс на закордонне відрядження в гривнях?

Чи має право ТОВ виплачувати аванс на відрядження за кордон не в валюті? Якщо так, то якими документами це регулюється?

Згідно з п. 5 р. III Iнструкції №59 підприємство, яке направляє працівника у відрядження за кордон, забезпечує його коштами для здійснення поточних витрат під час службового відрядження (авансом):

  • або в національній валюті держави, до якої відряджається працівник;
  • або у вільно конвертованій валюті (долари США, євро тощо).

Iз цієї норми випливає, що для бюджетників видача авансу на поїздки за кордон у гривнях чинним законодавством не передбачена. На працівників підприємств приватного сектору це правило не поширюється.

Стаття 121 КЗпП та пп. 170.9.1 ПКУ прямо не встановлює, у якій валюті видавати аванс на закордонне відрядження.

Проте зверніть увагу, що податківцями видана  ІПК від 19.10.2017 р. №2301/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, у якій вони зауважують: «якщо  сума добових для відрядження за кордон, яка розрахована відповідно до пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ, виплачена у національній валюті України (гривні) і внаслідок коливання обмінного курсу валют збільшується сума таких добових, то різниця між виданими добовими, та добовими, розрахованими з урахуванням цих коливань, слід розглядати як надміру витрачені кошти, що підлягають поверненню працівником до каси товариства або зарахуванню їх на відповідний рахунок підприємства. У разі неповернення таких коштів у встановлені законодавством строки, їх сума включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку з відповідним оподаткуванням».

Таким чином, оскільки прямої заборони надавати аванс на закордонне відрядження лише в гривнях немає для госпрозрахункового підприємства, то на нашу думку, питання щодо того, у якій валюті видаватиметься аванс, госпрозрахункове підприємство вирішує самостійно.

Отже, підприємство має право забезпечувати працівника гривнями для відрядження за кордон, проте особливості такої ситуації бажано закріпити у Положенні про відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»