• Посилання скопійовано

Реєстрація у Фонді соцзахисту інвалідів після прийому 8-го працівника

У вересні юрособа працевлаштувала 8-ого працівника. Потім з'ясувалося, що в цьому випадку слід зареєструватися у Фонді, а у іншому випадку - штраф. У законі прописано, що це робиться до 1 лютого наступного року. Чи слід розраховувати середньорічну кількість за рік у вересні? Які штрафи за прострочення реєстрації?

Роботодавці, кількість найманих працівників у яких становить 8 осіб та більше, відповідно до ст. 17, 18 Закону №875, зобов’язані:

  • виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів (у т.ч. спеціальні робочі місця з необхідними для них умовами праці). Спеціальні робочі місця створюються роботодавцями, у разі необхідності, за рахунок Фонду соціального захисту інвалідів або за власний рахунок (за рішенням місцевої ради);
  • надавати Державній службі зайнятості (ДСЗ) інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів;
  • звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у встановленому порядку.

Роботодавці, у яких кількість працюючих за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, що настає за роком створення  чи збільшення кількості працюючих (п. 3 Порядку №70).

Зверніть увагу! Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування роботодавцем інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

Дата реєстрації у відділенні Фонду - це дата подання документів, у разі надсилання поштою – дата на поштовому штемпелі.

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізосіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості 1 робочого місця, відповідно до ст. 19 Закону №875.

Оскільки восьмого працівника було прийнято лише у вересні, то середньорічна чисельність штатних працівників буде менше за 8 (8 людей пропрацювало менше півроку). Відповідно, норматив щодо інвалідів за 2018 рік підприємство може не виконувати. Ніякі штрафні санкції не загрожуватимуть.

Проте воно повинно зареєструватися у Фонді в строк до 1 лютого 2019 року, виконувати норматив для 2019 року та подавати звітність.

Згідно з ч. 2 ст. 188-1 КпАП невиконання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізособою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання відділенням Фонду Звіту тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розмір санкцій за невиконання нормативу становить для роботодавців із середньообліковою чисельністю штатних працівників  від 8 до 15 осіб  половину середньорічної заробітної плати на підприємстві (ст. 20 Закону №875). Штраф за невиконання нормативу з працевлаштування інвалідів за звітний рік потрібно перерахувати Фонду соціального захисту інвалідів до 15 квітня року наступного за звітним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»