• Посилання скопійовано

Відсутність відміток про перетин кордону при відрядженні до Польщі

Чи обов’язкові відмітки про перетин кордону прикордонної служби у паспорті працівника підприємства, відрядженого до Польщі, де державні кошти відсутні? Як порахувати добові (кількість днів перебування у відрядженні), якщо є відмітки лише про виїзд з України?

Відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ до оподатковуваного доходу працівника не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування його інших власних потреб (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням за кордон – не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ.

Сума добових визначається у разі відрядження, зокрема до країн, в’їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), – згідно з наказом про відрядження за наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні, а саме:

 

  • відміток прикордонних служб про перетин кордону;
  • проїзних документів;
  •  рахунків на проживання;
  • будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні).

За відсутності зазначених вище документів сума добових включається до оподатковуваного доходу платника податку.

Таким чином, у разі відрядження до країн, в’їзд на територію яких для громадян України здійснюється за наявності візи (дозволу на в’їзд), сума добових витрат не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за умови наявності документальних доказів перебування особи у відрядженні (зокрема, відміток прикордонних служб про перетин кордону, проїзних документів (транспортних квитків) рахунків на проживання та/або будь-яких інших документів, що підтверджують фактичне перебування особи у відрядженні) та виконання інших вимог, встановлених п. 170.9 ПКУ.

 

Якщо відмітки про перетин кордону у закордонному паспорті відсутні, але є транспортний квиток, дата проїзду за яким підтверджує дату перетину кордону чи є відмітка в паспортному документі лише іноземної держави, це не надає підстав визнавати всю суму закордонних добових додатковим благом. Оскільки є докази перебування працівника у відрядженні за межами України.

 

Відповідно до ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати щодо найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

 

Направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, найменування підприємства, до якого відряджений працівник, строку, мети відрядження, умов перебування за кордоном (у разі поїздки за запрошенням подається його копія з перекладом), і кошторису витрат (п.1 розд. ІІІ Інструкції №59).

 

Відповідно до п. 4 розділу ІІ Інструкції №59 сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами.

 

Згідно з п. 16 розд. ІІІ Інструкції №59 відрядженому працівнику відповідно до ПКУ відшкодовуються не підтверджені документально витрати на харчування та фінансування інших власних потреб (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням.

 

У разі відрядження до двох або більше держав, перетин кордонів яких здійснюється без відміток у закордонному паспорті, починаючи з другої держави, - добові витрати відшкодовуються у сумі, затвердженій для відповідної держави з дня прибуття до даної держави згідно з датою, визначеною у транспортних квитках або рахунках за проживання в готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні (абз. 2 пп. «г» пп. 16.2 розд. ІІІ Інструкції № 59).

 

За відсутності наказу добові витрати не виплачуються.

 

Таким чином, добові слід рахувати та оплачувати відповідно до зазначеної інформації у наказі про відрядження.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»