• Посилання скопійовано

Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?

Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?

Криптовалюта

На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. 

Разом з тим, відповідно до пп. 22.1 ПКУ об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку. 

При цьому податковий обов’язок виникає у платника податку з моменту настання обставин, з якими ПКУ пов’язує сплату ним податку (пп. 37.2 ПКУ).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розд. ІV ПКУ, згідно з пп. 163.1 якого об’єктом оподаткування ПДФО резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи – це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

При цьому оподаткування іноземних доходів встановлено пп. 170.11 ПКУ.

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). 

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО і ВЗ до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Так, згідно з пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО та ВЗ із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18%, визначену ст. 167 ПКУ, і ставку військового збору 1,5 %, встановлену пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити ПДФО та ВЗ з таких доходів (пп. 168.2.1 ПКУ). 

З наведеного випливає, що дохід, отриманий фізичною особою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою – резидентом на території України. 

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою. 

Так само відповідає ДПС на питання в ЗІР (103.02): "Який порядок оподаткування ПДФО та військовим збором доходу ФО від операцій з криптовалютою?".

Повторимо ще раз. Оподатковується дохід від продажу криптовалюти. Тобто, вся сума коштів, яку фізособа отримала від продажу. Якщо дохід отримано в іноземній валюті, то такий дохід перераховується в гривні за офіційним курсом НБУ на дату отримання доходу (пп. 164.4 ПКУ).

Причому якщо дохід виплачено податковим агентом, оподатковує такий дохід саме податковий агент. Він утримує податки і перераховує їх до бюджету, показує дохід в додатку 4ДФ. У цьому разі фізособа не повинна декларувати отримання доходу.

Якщо ж дохід отримано не від податкового агента, фізособа самостійно має задекларувати дохід — подати декларацію і сплатити податок.

Іноземний дохід відоборажається в рядку 10.10 декларації. Інші доходи в рядку 10.13 декларації.

Декларація подається до 1 травня року, наступного за звітним, тобто, за роком, в якому отримано дохід (пп. 49.18.4 ПКУ). Наприклад, якщо дохід отримано у 2023 році, подати декларацію потрібно у період з 01.01.2024 р. по 30.04.2024 р. включно.

Відповідно до пп. 179.7 ПКУ, фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації. 

Тобто, якщо декларацію подали по 30.04.2024 р. включно, то податки слід сплатити по 31.07.2024 р. включно.

З наведеного також випливає, що чинним законодавством, яке діє на момент написання цієї консультації, не передбачено обов’язок декларування наявності у фізособи криптовалюти. Потрібно декларувати лише доходи від продажу криптовалюти.

 

Криптовалюти осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування 

А от такі особи повинні декларувати наявність власного майна, включаючи криптовалюти (див. п. 6 ч. 1 ст. 46 Закону №1700). Особливості декларування встановлені Порядком №450/21.

Але в цій консультації ми не розглядаємо особливості декларування таких осіб.

 

Дорогоцінні метали

Відповідно до пп. 165.1.25 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України. 

Таким чином, якщо фізособа продала брухт дорогоцінних металів НБУ, такий дохід не оподатковується ПДФО і ВЗ, а тому за таким доходом декларацію подавати не потрібно.

Якщо брухт дорогоцінних металів продано іншій особі, він оподатковується ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%), згідно з пп. 164.2.18 ПКУ. Причому якщо дохід виплачено податковим агентом, оподатковує такий дохід саме податковий агент. Він утримує податки і перераховує їх до бюджету, показує дохід в додатку 4ДФ. У цьому разі фізособа не повинна декларувати отримання доходу.

Якщо ж дохід отримано не від податкового агента, фізособа самостійно має задекларувати дохід — подати декларацію і сплатити податок, в порядку, наведеному нами вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023236
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202397
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202386
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202398
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202355