• Посилання скопійовано

Чи можна працівникам оплатити з особистої картки Приватбанку за товар зі складу?

У зв’язку з ситуацію, що склалася з введенням карантину, декілька працівників підприємства бажають придбати товари безпосередньо зі складу. Чи можна виписати рахунок на кінцевого споживача, який буде сплачено з особистого рахунку фізособи або в касі банку?

Запитання:

У зв’язку з ситуацію, що склалася з введенням карантину, декілька працівників підприємства, яке продає м’ясопродукти глибокої заморозки, виявило бажання придбати товари безпосередньо зі складу (щоб не відвідувати магазини). Яким чином підприємство може продати ці товари, якщо обігу готівки на підприємстві немає, всі розрахунки тільки в безготівковій формі, з оплатою на розрахунковий рахунок? Чи можна виписати рахунок на кінцевого споживача, який оплатить рахунок з особистого рахунку працівника або в касі банку, а датою відвантаження або оплати підприємство складе податкову накладну на неплатника та зареєструє її в ЄРПН? Чи вважатиметься такий розрахунок безготівковим? Чи потрібно в обліковій програмі ідентифікувати за ПІБ кожного кінцевого споживача чи це не обов'язково, оскільки податкова накладна все одно буде на неплатника без ідентифікації?

 

Відповідь:

Відповідно до абз. 4 п. 1.4 Інструкції №22, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів.

Платіжна картка в п. 1.27 ст. 1 Закону №2346 визначена як електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки. Вона використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

При оплаті товару через Інтернет-банкінг, включаючи «Приват24», покупець доручає банку перерахувати певну суму з власного рахунку на інший рахунок.

Тому сплата працівником коштів через Приват24 підпадає під визначення безготівкових розрахунків, а отже, при отриманні коштів таким чином застосовувати РРО не потрібно (ІПК ДПС від 12.09.2019 р. №144/6/99-00-05-04-01-15/ІПК).

Отже, оплата працівником  товару з особистої картки Приватбанку або в касі банку є безготівковим переказом та не є розрахунковою операцією.

Крім того, перерахування коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів чи через платіжний термінал (пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка платника) також є безготівковим розрахунком і також не є розрахунковою операцією для отримувача коштів.

 

Щодо ідентифікації покупця

Відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

В п. 6 розд. ІІІ  Порядку №21 зазначено, що платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати обов'язкові реквізити, зазначені в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

До вказаних обов'язкових реквізитів також належить особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Тому видаткова накладна в обліковій програмі має бути складена на кожного працівника  із зазначенням його ПІБ. Оскільки працівники не є платниками ПДВ, то з метою нарахування податкових зобов'язань з ПДВ податкова накладна має складатися на постачання неплатнику податку із зазначенням коду причини «02».

Згідно з п. 12 Порядку №1307, у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку:

  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник»;
  • у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

***

Також читайте: Оплата через Приват24: чи потрібно застосовувати РРО?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Банки»

  • За якою ставкою дисконтувати довгостроковий кредит за програмою 5-7-9?
    ТОВ – платник податку на прибуток у 2020 році отримало довгостроковий кредит в банку за програмою 5-7-9. При отриманні кредиту було прийняте рішення дисконтувати його за ставкою рефінансування НБУ. Розмір ставки дисконтування переглядався щоквартально. Чи можна переглядати ставку щорічно або відмовитися від дисконтування цього кредиту?
    02.02.2023446
  • Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстрований в НБУ
    28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, бо борг ще не виплачено. Відсотки нараховувались та списувались до витрат протягом 9 місяців. Зараз з’ясувалося, що додаток не зареєстрований в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?
    12.10.2022183
  • Використання е-ліміту юрособою в межах 2 000 000 євро
    Які документи потрібно надати до банку для проведення інвестиції за кордон в межах ліміту? Чи може юрособа перерахувати кошти в межах е-ліміту на рахунок в іншій державі? Як в обліку відображаются операції з використання е-ліміту?
    15.02.2022130
  • Банк помилково зарахував кошти: в який термін необхідно повернути?
    У які строки потрібно повернути помилково нараховані банком кошти?
    07.10.2021108
  • Як визначити ставку дисконту для кредитної лінії?
    Протягом кількох днів лютого 2021 р. підприємство отримувало кредит за договором банківської кредитної лінії, строком на 2 роки, із ставкою 13% річних. Згідно з обліковою політикою для вибору ринкових процентних ставок підприємство користується інформацією, розміщеною на сайті НБУ. Як визначити ставку дисконту?
    04.06.2021435