• Посилання скопійовано

Чи розраховувати МПЗ із земель промисловості?

Юрособа - платник податку на прибуток орендувала у фізособи земельну ділянку категорії використання 11.02 (землі промисловості). За договором оренди щомісяця виплачується орендна плата, в формі 4ДФ відображається з ознакою «106». За усною вказівкою ДПІ юрособа зазначала неправильну ознаку, тому її слід виправити, а також розрахувати МПЗ за 2022 рік, подавши уточнюючу декларацію з додатком МПЗ. Чи права податкова?

Чи розраховувати МПЗ?

Відповідно до пп. 14.1.114-2 ПКУ, мінімальне податкове зобов’язання - мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до цього Кодексу.

Тобто, МПЗ розраховується тільки щодо сільгоспугідь.

Відповідно до пп. 14.1.233 ПКУ, сільськогосподарські угіддя:

1. рілля, 

2. багаторічні насадження, 

3. сіножаті, 

4. пасовища та 

5. перелоги.

Поряд з цим згідно з пп. 14.1.123 ПКУ несільськогосподарські угіддя - господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім віднесених до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо.

Таким чином, якщо земельна ділянка належить до ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ чи перелогів, щодо неї визначається МПЗ, якщо не належить – МПЗ не визначається.

Класифікація угідь наведена в додатку 4 «Переліку угідь згідно з Класифікацією видів земельних угідь(КВЗУ)» до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМУ від 17.10.2012 р. №1051.

На наш погляд, вид угідь визначається на рівні підгрупи. Тож до сільгоспугідь належать:

1. рілля (код 001.01);

2. багаторічні насадження (код 002.03) (підгрупа включає ділянки, зайняті насадженнями для отримання плодів, ягід, винограду, хмелю; насадження ефіроолійних культур, розсадники (крім лісових); плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів; лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфейлікарський та інші));

3. сіножаті (код 002.01) (підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для сінокосіння (ГОСТ 26640-85), до яких потрібно включати рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки);

4. пасовища (код 002.02) (підгрупа включає сільськогосподарські угіддя, які систематично використовуються для випасання худоби (ГОСТ 26640-85); рівномірно вкриті деревинною та чагарниковою рослинністю площею до 20 відсотків ділянки);

5. перелоги (код 001.02) (підгрупа включає орні землі, які раніше оралися, а згодом більше року починаючи з осені не використовувалися для засіву сільськогосподарських культур і не готуються під пар).

А до якого з цих класифікаційних груп відноситься земельна ділянка з кодом 11.02?

Ділянка з таким кодом наведена в додатку 59 «Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок» до Порядку № 1051.

Назва цього коду – «Для розміщення та експлуатаціїосновних, підсобних і допоміжних будівель та спорудпідприємствами, що пов’язані з користуванням надрами».

Назва категорії, до якої належить цей код, на рівні розділу (11) - землі промисловості, транспорту, електроннихкомунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення.

Тобто, це зовсім інший класифікатор, ніж класифікатор угідь. Цей класифікатор визначає не вид угідь, а вид цільового призначення. 

Для встановлення виду угідь можна отримати витяг з ДЗК щодо даної ділянки, звернувшись, приміром, до державногокадастрового реєстратора за місцезнаходженням земельної ділянки. Або замовивши витяг онлайн на сайті ДЗК. 

Хоча, на наш погляд, землі промисловості (код категорії 11) ніяк не можуть належати до сільгоспугідь. До сільгоспугідь, на наш погляд, можуть належати окремі з видів земель, наведених в категорії 01 «землі сільськогосподарського призначення».

Тож якщо розглядувана земельна ділянка не належить до сільгоспугідь, МПЗ за нею не розраховується і в такому разі підприємству не потрібно уточнювати дані декларації з податку на прибуток за 2022 рік, складаючи додаток МПЗ.

Але в будь-якому разі, рекомендуємо отримати витяг з ДЗК для точного встановлення коду угідь для розглядуваної земельної ділянки.

 

Ознака доходу для форми №4ДФ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (103.25): «За якою ознакою доходу відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку суми орендних платежів, які виплачуютьсяподатковим агентом на користь ФО на підставі договорів оренди нерухомого майна?».

ДПС відповідає, що згідно з Довідником ознак доходівфізичних осіб, наведених у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податковогорозрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сумутриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску:

  • під «106» ознакою доходу відображається дохід віднадання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду;
  • під «195» ознакою доходу відображається дохід віднадання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис;
  • під «196» ознакою доходу відображається дохід віднадання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарськогопризначення, майнового паю) в оренду або суборенду(строкове володіння та/або користування).

Підприємство відображало в додатку №4ДФ отриману в оренду ділянку з ознакою доходу «106». А це отримання в оренду земельної частки (паю).

Земельна частка (пай) це умовна ділянка земельних ділянок сільгосппризначення, яка має свій розмір, визначений в гектарах і навіть грошову оцінку, але без виділення ділянкиземлі в натурі, на місцевості. Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай).

Очевидно, що підприємство орендувало не земельний пай і не земельну ділянку сільгосппризначення. Тому в додатку № 4ДФ дохід від оренди розглядуваної ділянки потрібно відображати з ознакою доходу «196».

Але замість цього коду підприємство зазначало «106».

Отже, підприємству потрібно уточнити показники додатку № 4ДФ за минулі періоди.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024418
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191