• Посилання скопійовано

Як відобразити винагороду за договором ЦПХ в Додатках Д1 та 4ДФ?

Укладено договір ЦПХ, за яким виплата здійснюватиметься за квартал. Як відобразити нарахування та оплату в додатках Д1 та 4ДФ Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Додаток Д1 (ЄСВ)

В ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ зазначається, для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, які отримують заробітну дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Отже, базою нарахування ЄСВ для осіб, які отримують дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований.

Тобто, якщо в акті щодо виконання робіт чи надання послуг вказано період, наприклад «з 1 квітня по 30 червня», то сума винагороди підлягає пропорційному розподілу на 3  місяці. 

Тобто винагороду слід відображати за кілька місяців у додатку Д1, який сформували за той місяць, у якому її фактично нарахували. 

Кількість рядків у табличній частині додатку Д1 щодо такої винагороди має відповідати кількості місяців, за які її нарахували, а суми, які вказали в кожному з цих рядків, мають бути однакові, рівномірно розподілені за місяцями.

Тож в додатку Д1 відображаємо так:

1. у графі 08 «Код категорії ЗО» зазначаємо категорію особи «26», тобто суму винагороди за договором цивільно-правового характеру (далі – ЦПХ); 

2. у графі 09 «Код типу нарахувань» пишемо код «1» — якщо винагороду за договором ЦПХ нарахували за період, що перевищує календарний місяць. У інших випадках, якщо строк дії договору ЦПХ не перевищує одного місяця, графу 09 не заповнюйте;

3. у графі 10 «Місяць, за який проведено нарахування» — місяць, за який нарахували винагороду за договором ЦПХ;

4. у  графі 14 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах, проходження військової служби протягом звітного місяця» вказуйте кількість календарних днів, протягом яких діяв договір ЦПХ або тривав період надання послуг;

5. у графах 16 та 17 — загальну суму за звітний місяць. Якщо винагороду нарахували за декілька місяців, пишіть суму, яка відповідає відповідному місяцю, за який її нарахували.

Зверніть увагу! Кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах пишіть у додатку Д1 щомісяця незалежно від того, чи нараховували винагороду. 

 

Додаток 4ДФ (ПДФО та ВЗ)

У додатку 4ДФ Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ винагороду за договорами ЦПХ слід зазначати з ознакою доходу «102» 

Усі нарахування і виплати в додатку 4ДФ вказуємо в місяці, в якому фактично їх проводимо. Також, зауважте, що винагороду за договором ЦПХ нараховують за фактом підписання акта виконаних робіт/наданих послуг. 

У додатку 4ДФ винагорода за договором ЦПХ відображається за ознакою доходу "102" в місяці кварталу нарахування/виплати:

  • у графі 3а відображають нараховану суму винагороди фізособі, незалежно від того, виплачена вона чи ні;
  • у графі 3 відображають суму фактично виплаченого доходу фізособі;
  • у графі 4а відображають суму ПДФО, а у графі 5а суму ВЗ нарахованих й утриманих з доходу, нарахованого фізособі;
  • у графі 4 та у графі 5 відображають фактичну суму перерахованих податків до бюджету.

Тож, наприклад, у разі виплати авансу за договором ЦПХ до початку виконання робіт/надання послуг, у розділі І додатку 4ДФ, сформованому за місяць, у якому провели таку виплату, слід вказати:

  • у графі 3 — суму виплаченої винагороди;
  • графах 4а, 4, 5а та 5 — суми нарахованих на суму виплаченої винагороди та перерахованих до бюджету ПДФО і ВЗ. 

Разом з тим у додатку 4ДФ, сформованому за місяць, у якому підписали акт виконаних робіт/наданих послуг, нарахували винагороду та виплатили її залишок, вказуйте:

  • у графі 3а — всю суму нарахованої винагороди за актом;
  • у графі 3 — суму виплаченої винагороди за мінусом авансу; 
  • графах 4а, 4, 5а та 5 — суми нарахованих/перерахованих до бюджету ПДФО і ВЗ на суму винагороди за мінусом авансу.

Отже, суму нарахованої за договором ЦПХ винагороди, за місяцями, за які її нарахували, з метою оподаткування ПДФО не розподіляйте. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024463
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202496
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191