• Посилання скопійовано

Як заповнювати звіт неприбуткової: за касовим методом чи методом нарахувань?

Заповнили звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за касовим методом. Але зателефонували з податкової і просять заповнити за методом нарахувань, щоб показники співпадали із звітом про фінрезультати. Чи права ДПС?

Принцип нарахування

ДПС права. Звіт заповнюється за методом нарахувань, а не за касовим методом. Про це ДПС пише в багатьох своїх консультаціях.

Наприклад, дивимося відповідь на питання в ЗІР (102.04): «Чи передбачено у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації відображення всіх сум доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації ОЗ), визначених за правилами бухгалтерського обліку?».

Податкова пише, що дані, наведені у Звіті, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності, тому всі суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), сформовані за правилами бухгалтерського обліку мають бути відображені у Звіті. Тобто, суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), які не відображені у рядках 1.1 – 1.10 та 2.1 – 2.5 Звіту, відображаються у рядках 1.11 «інші доходи» та 2.6 «інші видатки (витрати)» Звіту.

Там же ДПС зазначає, що згідно зі ст. 4 Закону про бухоблік, бухгалтерський облік та фінансова звітність ґрунтуються, зокрема на принципі нарахування – доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Але слід сказати, що ані в самому Звіті, ані в ПКУ, ані в інших нормативних документах прямо не зазначено, що Звіт заповнюється за методом нарахування.  З іншої сторони, Звіт, заповнений за касовим методом, буде вважатися заповненим помилково. 

Таким чином, можна сказати, що Звіт заповнюється за методом нарахування на підставі трактування чинного законодавства ДПС.

 

Чи дотримується в бухобліку неприбуткової організації рівність доходів і витрат?

Так, дотримується.

Наприклад, ми писали про це тут.

Така думка базується на положенні, що всі надходження неприбуткової організації мають цільовий характер, адже направлені на фінансування витрат неприбуткової організації.

Тому всі отримані неприбутковою організацією кошти ще не є доходами, а відображаються за кредитом субрахунку 484, як отримане цільове фінансування. А до складу доходів таке фінансування потрапить тільки тоді, коли організація понесені відповідні витрати, в розмірі таких витрат.

Наприклад, якщо у звітному періоді понесені витрати в розмірі 40 000 грн, то в такому самому розмірі відображаються і доходи:

  • Дт 949 Кт 631, 661, 651 тощо – 40 000 грн (понесені витрати);
  • Дт 484 Кт 718 – 40 000 грн (відображені доходи в розмірі понесених витрат).

Далі доходи і витрати звітного періоду списуються до складу фінансових результатів:

  • Дт 791 Кт 949 – 40 000 грн (списані витрати);
  • Дт 718 Кт 791 – 40 000 грн (списані доходи).

Таким чином, прибутку чи збитку, який слід списати на рахунок 44, у неприбуткових організацій немає.

Це означає, що у неприбуткової організації доходи звітного періоду не можуть перевищувати витрати цього самого періоду.

Якщо є перевищення отриманих коштів над здійсненими витратами, такі перевищення відображаються за кредитом субрахунку 484 як невикористаний залишок цільового фінансування, а не у складі доходів. Кредитовий залишок кінця звітного періоду на субрахунку 484 відображається в рядку 1595 Балансу форми №1-м та № 1-мс.

 

Окремі особливості заповнення Звіту

Наприклад, організація отримала безповоротну фіндопомогу, але не витратила її. В такому разі дохід від такої фіндопомоги не визнається, а тому вона не відображається в рядку 1.6 Звіту.

Інший приклад –допомога (цільове фінансування) отримана, а витрат не було. І тут так само. Отримана допомога не відображається у Звіті, тому що доходи за нею не визнано.

Ще приклад. В поточному році понесені витрати за рахунок минулорічних надходжень. Такі минулорічні надходження будуть відображені у складі доходів поточного року, в розмірі витрат. Причому потрібно розуміти, за рахунок яких доходів ці витрати, приміром, спонсорської допомоги (рядок 1.6) чи пасивних доходів (рядок 1.9).

Варто зазначити, що окремі рядки Звіту передбачені для окремих видів неприбуткових організацій. Наприклад, 1.1 – 1.4, 2.1, 2.2 – для бюджетних організацій тощо. Адже про це прямо зазначено у відповідних рядках. Тому неприбуткові організації інших видів не можуть заповнювати такі рядки.

Якщо джерел надходження коштів кілька (спонсорська допомога і пасивні доходи) по 500 грн. відповідно, а витрат на купівлю товарів за рік 400 грн, то по якому рядку визнавати дохід?

Це питання вирішується кожною неприбутковою організацією на власний розсуд, згідно внутрішніх документів. 

Як потраплять цільові кошти, наприклад, спонсорської допомоги, до складу дохідної частини звіту, якщо вони витрачені на придбання ОЗ?

Вони потраплять до рядка 1.6 в розмірі пропорційно нарахованої амортизації придбаних ОЗ, протягом всього періоду нарахування амортизації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202430
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024787
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024132
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202484
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202476