• Посилання скопійовано

Звітність при отриманні нерезидентом доходів на території України

Нерезидент (є учасником та кредитором українського ТОВ) відкрив в українському банку на території України мультивалютний рахунок і став на облік в податковій Києва як платник податку на прибуток. Від ТОВ отримував дивіденди, тіло кредиту і відсотки, а також купував облігації української компанії. Чи подавати декларацію?

Якщо нерезидент тільки відкрив рахунок в Україні і не створював постійного представництва

Якщо нерезиденти відкривають рахунки в банках України, вони повинні стати на податковий облік згідно з пп. 64.5 ПКУ. Детально про це ми писали тут.

Але крім загальної постановки на податковий облік вони додатково можуть реєструватися платниками податку на прибуток. Це відбувається, якщо нерезидент створює на території України постійне представництво, через яке здійснює господарську діяльність (див. пп. 133.2.2, пп. 133.3 ПКУ).

Якщо ж постійне представництво не створюється, то підстав для реєстрації платником податку на прибуток немає. В такому разі доходи, які нерезидент отримує на території України, оподатковуються згідно з пп. 141.4 ПКУ податком на доходи нерезидента (так званий податок на репатріацію). До таких оподатковуваних доходів відносяться і дивіденди, проценти. Тіло кредиту до таких доходів не відноситься. Тому тіло кредиту не оподатковується.

Податки з дивідендів, відсотків в такій ситуації утримує підприємство – резидент України, яке виплачує такі доходи. Про особливості стягнення такого податку, а також застосування міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування можна почитати туттут.

Нерезидент в цій ситуації не подає якусь окрему звітність в Україні, в тому числі не подає декларацію з податку на прибуток, адже він не є платником цього податку.

 

Якщо нерезидент створив на території України постійне представництво

В такому разі з наведених вище підстав, окрім загальної постановки на податковий облік за місцезнаходженням представництва, нерезидент має зареєструватися платником податку на прибуток. 

Відповідно до пп. 141.4.7 ПКУ суми прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво, оподатковуються в загальному порядку. При цьому таке постійне представництво прирівнюється з метою оподаткування до платника податку, який провадить свою діяльність незалежно від такого нерезидента.

Причому згідно з останнім реченням абз. 1 пп. 141.4.2 ПКУ, якщо доходи, наведені в пп. 141.4.1 ПКУ (в тому числі дивіденди, проценти) отримуються через постійні представництва нерезидента, податок на репатріацію не утримується.

По суті такі доходи повинні оподатковуватися податком на прибуток. І саме за такими доходами нерезиденту потрібно подавати декларацію з податку на прибуток. Якщо доходи отримані в 2022 році, подається декларація за 2022 рік.

Про особливості оподаткування нерезидентів податком на прибуток можна почитати, приміром, туттут та тут.

 

Якщо нерезидент купує облігації української компанії

Нерезидент повинен стати як на загальний податковий облік, так і зареєструватися платником податку на прибуток, якщо набуває право власності на інвестиційний актив, визначений абз. 3-6 пп. "е" пп.141.4.1 ПКУ, у іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні, і визначити податок на прибуток з таких операцій (див. абз. 8 пп. 141.4.2 ПКУ).

У абзаці третьому наведено такі інвестиційні активи:

  • акції, корпоративні права, частки в іноземних компаніях, організаціях, утворених відповідно до законодавства інших держав (іноземні юридичні особи).

У абзаці шостому:

  • акції, корпоративні права у статутному капіталі юридичної особи - резидента України.

Як бачимо, про облігації тут мова не йде. Тому з придбаних облігацій нерезидент не сплачує податок і не подає декларацію з податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024410
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191