• Посилання скопійовано

Про який прибуток має звітувати в декларації з прибутку нерезидент в Україні?

Нерезидент зареєстрований в Україні платником податку на прибуток. Чи повинен нерезидент складати окрему фінзвітність з результатами його діяльності на території України, зокрема, доходи та витрати, що не проходять через рахунки представництва? Чи достатньо буде подання фінансової звітності представництва?

Види нерезидентів платників податку на прибуток

Спершу глянемо, які нерезиденти є платниками податку на прибуток.

По-перше, юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України (пп. 133.2.1 ПКУ).

Очевидно, що це нерезиденти, доходи яких оподатковуються згідно з пп. 141.4 ПКУ податком на репатріацію. Утримують цей податок і звітують щодо його сплати резиденти України, які виплачують доходи нерезиденту. Перелік доходів, з яких утримується податок на репатріацію, наведено в пп. 141.4.1 ПКУ.

Нерезиденти не повинні звітувати в Україні з цього податку.

По-друге, відповідно до пп. 133.2.2 ПКУ платниками податку на прибуток є нерезиденти, які:

  1. здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво
  2. та/або отримують доходи із джерелом походження з України,
  3. та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому цим розділом.

Перша група платників нерезидентів – ті, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво.

Такі нерезиденти відповідно до пп. 133.3 ПКУ стають на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням свого постійного представництва до початку своєї господарської діяльності через таке представництво.

Такі нерезиденти подають декларацію з податку на прибуток, в якій відображають діяльність, яку здійснюють тільки через представництво.

Друга група платників нерезидентів – отримують доходи із джерелом з України.

Ми назвали цю групу вище. Особливості оподаткування встановлені пп. 141.4 ПКУ. Стосовно таких доходів нерезидент не подає декларацію з податку на прибуток.

Третя група платників нерезидентів – мають обов’язок сплати податку.

Це стосується таких нерезидентів.

Починаючи з 1 січня 2021 року, платником податку на прибуток має зареєструватися нерезидент, який набуває право власності на інвестиційний актив, визначений абз. 3 – 6 пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ, в іншого нерезидента – продавця, який не має постійного представництва в Україні. За вимогами пп. 141.4.2 ПКУ такий нерезидент – покупець зобов’язаний не пізніше дати здійснення першої оплати за інвестиційний актив, що придбавається, стати на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням української юридичної особи, акції, корпоративні права якої формують вартість інвестиційного активу, що є предметом такого правочину.

Такий нерезидент має подавати декларацію з податку на прибуток, зокрема, відображати оподатковуваний прибуток в додатку ПН до декларації.

Окрім того, з 01.01.2022 р. платниками податку на прибуток підприємств є юридичні особи, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України (відповідно до пп. 133.1.5 ПКУ). Таким чином, іноземна компанія має право самостійно визнати себе податковим резидентом України не раніше ніж з 1 січня 2022 року. Визначивши себе таким платником, іноземна компанія звітує, подаючи декларацію з податку на прибуток в загальному порядку.

 

Чи повинен нерезидент складати окрему фінзвітність, з результатами його діяльності на території України, зокрема доходи та витрати, що не проходять через рахунки представництва, чи достатньо буде подання фінансової звітності представництва?

З наведеного вище випливає, що господарську діяльність на території України нерезидент може здійснювати тільки через постійне представництво. Саме за такою діяльністю потрібно подавати декларацію з податку на прибуток, до якої додатком іде й фінансова звітність за наслідками такої діяльності. Про особливості оподаткування такої діяльності зазначено в пп. 141.4.7 ПКУ. По суті це фінансова звітність постійного представництва.

А якщо нерезидент напряму, а не через представництво, отримує якісь інші доходи із джерелом їх походження з України, вони оподатковуються згідно з нормами пп. 141.4.1 ПКУ. Податок з таких доходів утримує резидент України. Відображати такі доходи в декларації з податку на прибуток нерезиденту не потрібно.

Поряд з цим нерезидент може отримувати напряму, а не через постійне представництво, доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента. З таких доходів податок не репатріацію не утримується згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ. Оподатковувати такі доходи повинен нерезидент за правилами країни, резидентом якої він є. Знову-таки, в українській декларації з податку на прибуток такі доходи не відображаються.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433