• Посилання скопійовано

Заповнення Додатку 4ДФ, якщо є борг по зарплаті, а податки сплачено

Підприємство має заборгованість з оплати праці більше 3-х місяців, ПДФО та військовий збір виплачується вчасно, при заповненні Додатку 4ДФ рядок 3 залишається пустим. Яку суму вказувати за умови подальшого погашення заборгованості в рядку 3?

Відповідно пп. 168.1.5 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.  Тобто перераховується протягом 30-ти календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходів.

Таким чином, якщо заробітна плата виплачується несвоєчасно (наприклад, у наступному кварталі) то, незважаючи на те, що ПДФО перераховується до бюджету протягом 30-ти календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходів, сума фактично перерахованих до бюджету податків відображатиметься у графі 4 «Сума перерахованого податку» та у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» Додатку 4ДФ квартального звіту у наступному місяці (кварталі). 

Аналогічну думку висловлюють і податківці у консультації ЗІР підкатегорії "103.25".

Тобто, із згаданого "ЗІР" виходить, що, наприклад, якщо зарплату нараховану в січні виплачено в березні, а податки сплачено в лютому, то в Додатку 4ДФ це потрібно відобразити так:

  • l за січень - відобразити нарахований дохід (графа 3а) та суми нарахованих податків (графи 4а та 5а);
  • l у лютому - відобразити тільки суми сплачених податків (графи 4 та 5);
  • l в березні - показати виплачену зарплату працівнику за січень  (графа 3).

Тобто, якщо зарплата виплачується несвоєчасно, то інформація про її нарахування (виплату), а також нарахування (виплату) ПДФО відображається в Додатку 4ДФ за фактом, тобто у наступному місяці (кварталі).

І так, графи Додатку 4ДФ квартального звіту при нарахуванні зарплати працівнику за січень (лютий та березень) 2021 р. (наприклад, 6000,00 грн), але не виплаченого протягом І кварталу відображатиметься у кожному місяці (січень-березень) так:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний період місяць) до-хід у розмірі 6000,00 грн, який нарахований працівнику за ознакою доходу "101";
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» - не заповнюється, оскільки зарплата не виплачена;
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого із зарплати працівника у сумі 1080,00 грн;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» - сума ПДФО не відображається, незалежно від своєчасно перерахованого податку до бюджету у звітному періоді;
  • у графі 5а «Сума нарахованого військового збору» відображається сума збору, нара-хованого та утриманого із зарплати працівника у сумі 90,00 грн;
  • у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» сума збору не відображається, незалежно від своєчасності перераховання ВЗ до бюджету у звітному періоді.

А от вже при виплаті доходу працівнику (6000,00 грн), наприклад, у квітні ІІ кварталу за січень І кварталу (або відразу за січень та лютий), графи Додатку 4ДФ заповнюватимуться так:

  • у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається нарахована зарплата праців-ника за квітень 2021 р. за ознакою доходу "101" (6000,00);
  • у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума виплаченої зарплати пра-цівнику за січень 2021 р. (6000,00), якщо за два місяці (12000,00 грн);
  • у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого із зарплати працівника у сумі 1080,00 грн за квітень 2021 р.;
  • у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається перерахована сума ПДФО до бюджету за березень 2021 р. в сумі 1080,00 грн;
  • у графі 5а «Сума нарахованого військового збору» відображається сума збору, нара-хованого та утриманого із зарплати працівника у сумі 90,00 грн за квітень 2021 р.;
  • у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» відображається перерахована сума ВЗ до бюджету за березень 2021 р. у сумі 90,00 грн.

Відповідно у Додатках 4ДФ за лютий та березень 2021 у графах 4 та 5 потрібно відобразити перераховані податки у лютому за січень, у березні за лютий.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність
    Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?
    Сьогодні 12:073
  • Яку звітність повинен подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?
    В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи – недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Основна мета - сприяння реалізації програм щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу буде фінансуватися материнською іноземною юрособою. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?
    25.03.202419
  • Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність
    Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?
    20.03.20241 6601
  • За договором МТД не подано інформаційне повідомлення за додатком 8 до Порядку №153: чи буде пільга?
    В грудні 2023 р. підприємство за договором МТД надало послуги, не зареєструвало ПН та не подало додаток 8. Чи буде застосована пільга до даної операції, якщо підприємство зареєструє ПН, подасть уточнюючу до декларації з ПДВ за грудень 2024 року та додаток 8?
    19.03.202435
  • Працевлаштування громадянина США: дозволи, оподаткування та звітність
    Підприємство працевлаштовує громадянина США, який є бенефіціарним власником компанії. Які потрібні дозволи та що з оподаткуванням та звітністю?
    18.03.202434