• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у бухобліку за минулий період: як подати звітність?

Після подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік виявлено помилку в бухобліку, яка призвела до завищення фінрезультату до оподаткування. Помилку виправлено у 2018 р. за допомогою бухдовідки. Чи потрібно подавати уточнюючу декларацію за 2017 р., чи просто зазначити правильні дані в декларації за 2018 рік? Що робити із фінзвітністю?

У разі виявлення помилок, допущених при складанні фінзвітів за попередній (звітний) період, що призвели до заниження/завищення показників, відображених у рядках 01 та 02 Декларації за такий звітний (податковий) період, платник податку на прибуток має право на підставі ст. 50 ПКУ здійснити уточнення показників декларації як у складі звітної (звітної нової) декларації за поточний звітний (податковий) період, так і в уточнюючій декларації.

Водночас, у разі виявлення помилок у фінзвітності, платник податків повинен подати разом з уточнюючою декларацією виправлений додаток ФЗ до декларації.

 

На замітку!

Якщо уточнююча декларація складається суто через  податкову помилку, наприклад, неправильно розраховано суму різниць, не пов’язаних із бухгалтерськими показниками, то уточнену фінзвітність подавати не потрібно. У інших випадках – її подання не уникнути. Про ми зазначали тут>> 

 

При цьому платник податків при поданні такої декларації має подати доповнення до такої уточнюючої декларації, складене за довільною формою з поясненням допущених помилок, виявлених у фінансових звітах. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці у такій декларації. Таке роз’яснення міститься у підкатегорії 102.23.02, «ЗІР» (запитання: «Чи зобов’язаний платник податку здійснити виправлення показників у рядках 01 та 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, які відображені на підставі показників фінансових звітів, що підлягають виправленню шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року?»).

Оскільки форма декларації містить обов’язкові для заповнення позначки щодо наявності поданих до декларації додатків – форм фінзвітності, то декларація подається після подання фінзвітності. Виправлену фінзвітність платник податків може подати у паперовій формі до контролюючого органу за основним місцем обліку з супровідним листом (підкатегорія 102.23.02, «ЗІР», запитання: «Чи необхідно подавати разом з уточнюючою Податковою декларацією з податку на прибуток підприємств (у тому числі за 2014 – 2016 роки) фінансову звітність та проставляти позначку про одночасне її подання, якщо показники фінансової звітності, що була подана не підлягають (підлягають) виправленню, та яким чином здійснюється таке подання?»).

Таким чином, в будь-якому випадку податківці хочуть бачити виправлену фінзвітність. Тоді як у  системі подання звітності в електронному вигляді прикріпити до декларації можна лише одну фінзвітність. А платник податку на прибуток може виправити помилки в декларації з податку на прибуток як шляхом подачі окремої уточнюючої декларації, так і в поточній через додаток ВП. 

Отже:

  • якщо СГ вибирає варіант виправлення помилки через додаток ВП, тоді спочатку на паперових носіях із супровідним листом слід подати виправлену фінзвітність за 2017 рік, а потім подати в електронному варіанті фінзвітність за 2018 рік із правильними вхідними даними та декларацію з податку на прибуток за 2018 рік із додатком ВП;
  • якщо СГ вибирає варіант виправлення помилки шляхом подачі окремої уточнюючої декларації, тоді спочатку слід подати в електронному вигляді виправлену фінзвітність за 2017 рік із доповнення про  помилки, потім подати уточнюючу декларацію за 2017 рік. А після цього вже у звичайному порядку подати спочатку фінзвітність за 2018 рік та декларацію з податку на прибуток за 2018 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»