• Посилання скопійовано

Якими документами підтвердити витрати нерезидента на придбання частки в капіталі українського ТОВ?

Юрособа (Нерезидент-1) надав позику резиденту (ТОВ-1) в сумі 1 млн дол. Резидент (ТОВ-1) створив ТОВ-2 та вніс до статутного капіталу ТОВ-2 нерухоме майно, яке нележало ТОВ-1. Нерезидент-1, який надавав позику ТОВ-1, переуступив права по договору позики юрособі - Нерезиденту-2. Нерезидент-2 попросив у ТОВ-1 в заставу корпоративні права на частку у СК ТОВ-2. Настав строк погашення позики, Нерезидент-2 звернув стягнення на частку у ТОВ-2 і став власником ТОВ-2. Зараз Нерезидент-2 продає свою частку у ТОВ-2 (сформовано нерухом. майном). Якими документами підтвердити витрати Нерезидента-2, який продає свою частку у ТОВ-2 відповідно до пп. 141.4.1 ПКУ?

Відповідно до пп. 141.4.1 ПКУ, доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту до таких доходів, зокрема, належить прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав у статутному капіталі юридичних осіб – резидентів (пп. "е" пп. 141.4.1 ПКУ). 

Прибуток від здійснення операцій, визначених у пп. "е" пп. 141.4.1 ПКУ, визначається як позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу або іншого відчуження інвестиційного активу, та документально підтвердженими витратами на придбання такого активу. Якщо на вимогу особи, яка відповідно до цього підпункту є відповідальною за сплату податку з прибутку від здійснення такої операції, нерезидент, який відчужує інвестиційний актив, не надає документи, що підтверджують витрати на придбання такого активу, базою оподаткування податком на такий прибуток є вартість операції з відчуження інвестиційного активу.

ПКУ не регламентує питання про те, якими саме документами це можна підтвердити, тож підтвердженням витрат будуть ті документи, якими фактично оформлені всі ці операції:

  • У разі переуступлення права вимоги від Нерезидента -1 до Нерезидента-2, сторони мають підписати відповідний договір  про заміну кредитора ( договір про відступлення права вимоги) за договором кредиту (позики), що укладався між Нерезидентом-1 та ТОВ-1. Сам договір кредиту (позики) – його копія, має бути додатком до договору переуступлення права вимоги. Втім, оскільки це відбувається між нерезидентами, то можуть бути укладені інші договори чи складені інші документи, що оформляються за матеріальним правом країни - сторони зобов’язання (Нерезидента-1 або Нерезидента-2 – про це, як правило, вказується у договорі). При цьому, договір застави оформляться за матеріальним правом  України – ЦКУ тощо.  Оскільки йдеться про заставу корпоративних прав, то до договору застави може бути складений додаток в порядку укладення самого договору застави (слід врахувати умови договору застави в частині заміни заставодержателя);
  • Звернення стягнення на частку в капіталі ТОВ-2 може підтверджуватися договором застави та документами, якими оформлено прийняття рішення Нерезидента-2 звернути стягнення на виконання цього договору (таким рішенням може бути або виконавчий напис нотаріуса, або договір про задоволення вимог заставодержателя, або інший документ). У такому документі повинна бути зазначена вартість частки, на яку звертається стягнення і яка переходить у власність Нерезидента-2;
  • Погашення позики ТОВ-1 на користь нового кредитора Нерезидента-2 за рахунок звернення стягнення на частку в ТОВ-2 може підтверджуватися угодою між ТОВ-1 та Нерезидентом-2 про погашення позики в сумі вартості частки в капіталі ТОВ-2 (може бути або додаток до договору позики або інший документ);
  • Зміна засновника ТОВ-2 та набуття прав на корпоративні права підтверджується актом приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ 2 (за договором застави) – підписи на такому Акті підтверджуються нотаріально, тож цілком достатньо нотаріальної копії цього Акту (де зазначена вартість частки у статутному капіталі ТОВ 2, яка тепер належить Нерезиденту-2);
  • У разі продажу Нерезидентом 2 своєї частки у статутному капіталі ТОВ 2 третій особі також підтверджується договором купівлі-продажу корпоративних прав та Актом, підписи на якому також підтверджуються нотаріально  наданням оригіналу такого Акту державному реєстратору.

Всі ці документи в сукупності показують суму позики, яка була погашена за рахунок звернення стягнення на частку в ТОВ-2, і ця сума буде витратами Нерезидента-2 на придбання корпоративних прав у статутному капіталі резидента – ТОВ-2. За умовами запитання це 1 млн доларів США, тож саме ця сума буде витратами Нерезидента-2 на придбання частки в ТОВ-2 (за умови, що сума по всіх вищеописаним договорам не була меншою від 1 млн доларів США). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024576
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135