• Посилання скопійовано

Первинні документи, в яких дата операції і документу різні

Підприємство - продавець відвантажив товар та виписав ТТН 21.05.21 р. (п’ятниця), а накладну до ТТН виписав 22.05.21 р. (субота). Хоча субота - вихідний день. А перевізник доставив цей товар покупцеві 22.05.21 р., але акт виписав 24.05.21 р. (понеділок). Чи є такі документи помилкові?

Первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію (ст. 1 Закону про бухоблік).

У ст. 9 Закону про бухоблік зазначено, що первинний документ повинен мати дату складання. Там же сказано, що господарські операції мають відображатися в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тому з документу ми маємо отримати всі необхідні відомості про операцію, включаючи дату її здійснення.   

У ситуації, яку ми розглядаємо, товар відвантажено 21.05.21 р., і на цю саму дату виписана ТТН. Якщо товар доставлено і прийнято покупцем 22.05.21 р., то саме таку дату приймання покупець має зазначити у ТТН. Але подеколи господарську операцію приймання-передачі товару оформляють додатково звичайною накладною. Оскільки здійснена така операція приймання 22.05.21 р., складена накладна має бути саме цією датою. 

Складати накладну в цій ситуації має особа, відповідальна за передачу товару покупцеві. Якщо це експедитор чи водій перевізника, то саме їм може бути доручено складати накладну.

Таким чином, складання накладної датою 22.05.21 р. не є порушенням. 

Поряд з цим, накладна може бути складена разом із ТТН, 21.05.21 р. А товар по цій накладній буде прийнято 22.05.21 р. В такому разі в накладній потрібно буде вказати і дату прийняття. Тобто, дати складання накладної (дата початку постачання товару) і дати передачі товару покупцеві (дата закінчення постачання товару) не будуть співпадати, що не є порушенням.

Щодо послуг відсутні нормативно встановлені чіткі критерії визначення дати, якою вони передаються. Тому подеколи таку дату визначають договором. Наприклад, договором можуть визначити, що акт наданих послуг складається останнім числом місяця, в якому зазначають всі послуги, надані протягом місяця. Скажімо, якщо перевізник протягом місяця різними датами виконав 6 рейсів, всі їх записують до одного акту, складеного останнім днем місяця. Але оскільки акт, як первинний документ, має містити відомості про господарську операцію, то в ньому має бути перелічено всі рейси, їх дати тощо.

З наведеного випливає, що в принципі немає порушення, якщо вантаж перевізником доставлено 22.05.21 р., а акт наданих послуг складено 24.05.21 р. 

Поряд з цим, якщо акти складають в кінці відповідного місяця, до нього мають потрапляти перевезення саме цього місяця. Тому що господарські операції мають відображатися в тому звітному періоді, в якому вони здійснені.

Отже, недоречно господарські операції одного місяця відображати в документах іншого місяця. 

Додатково див. нашу консультацію тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023129