• Посилання скопійовано

Що зазначати в акті на інформаційно-консультаційні послуги?

ТОВ уклало з ФОП договір на надання інформаційно-консультаційних послуг. За договором, ТОВ надає технічне завдання в електронному вигляді, яке не підписується виконавцем (ФОП). Після виконання послуг сторони складають акт наданих послуг з деталізацією послуг. Чи достатньо такого документального підтвердження?

Акт наданих послуг – це первинний документ, який підтверджує здійснення господарської операції отримання послуг.

Вимоги до складання первинних документів встановлені в ст. 9 Закону про бухоблік. А тому акт, як первинний документ, має містити обов’язкові реквізити, наведені в ч. 2 ст. 9 цього Закону:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідно до п. 2.7 Положення №88:

  • первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади;
  • документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Типової форми акту приймання-передачі наданих послуг нормативними документами не встановлено. А тому кожне підприємство застосовує самостійно розроблено форму акту, яка має містити обов’язкові реквізити первинного документа, про які ми сказали вище.

У питанні, яке ми розглядаємо, зазначено, що в акті наведено деталізацію послуг, причому технічне завдання окремим документом, яке підписували сторони, не складалося.

По-перше, технічне завдання в електронній формі також є первинним документом. Адже складання його саме в такій формі передбачено договором між сторонами.

По-друге, в питанні, яке ми розглядаємо, йде мова про те, яким чином деталізувати в акті надані послуги. В ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік з цього приводу сказано скупо – документ має містити зміст, обсяг та одиницю виміру господарської операції. Тобто, чинне бухгалтерське законодавство не встановлює ступінь деталізації наданих послуг. Тому така деталізація вирішується на розсуд сторін договору.

Деколи податкову не влаштовує деталізація, вона намагається визнати відповідні акти недійсними і справа доходить до суду. Дивимося з цього приводу, наприклад, Постанову ВС від 12 лютого 2020 року у справі № 813/3577/13-а.

Суть в такому, що на думку податкової, витрати з отриманих інформаційно-консультаційних послуг не підтверджувалися належним чином складеними первинними документами - актами.

 

Як же складалися ці акти?

Згідно з договором, виконавці ФОП взяли на себе зобов'язання виконати консультаційні, інформаційні послуги з питань аналізу інформаційних потреб замовника та пошуку найоптимальніших рішень щодо підготовки, організації та ведення торгівлі лікарськими засобами, виробами медичної призначення та іншою медико-фармацевтичною продукцією через мережу аптечних структурний підрозділів замовника кінцевим споживачам.

В актах виконаних робіт відображено надання виконавцем послуг, назва яких дублює перелік послуг, зазначених у договорі.

Поряд з цим суд встановив, що в ході перевірки податківцям надавалися, крім власне актів, результати послуг, а саме: електронні документи із матеріалами, аналітичними даними, проектами.

Далі суд висловив такі думки:

  • наслідки в податковому обліку платника створюють лише реально вчинені господарські операції;
  • ступінь деталізації опису господарської операції у первинному документі законодавством не встановлена;
  • відсутність максимальної деталізації виду виконаних послуг, а так само відтворення в актах виконаних робіт (наданих послуг) такого ж самого переліку послуг, що й зазначені в специфікаціях, не перешкоджає прийняттю цих документів до обліку та не є свідченням відсутності виконаних господарських операцій.

В підсумку суд виніс своє рішення на користь підприємства.

Наш висновок такий:

З урахуванням всього наведеного вище, сторони можуть укладати документи так, як зазначено у запитанні. І цих документів має бути достатньо. Звісно, тільки за умови, що послуги дійсно надані.

Поряд з цим для уникнення непорозумінь з податковою, бажано максимально детально, наскільки це тільки можливо, описувати в акті чи додатках до нього (приміром, в розшифровках, звітах тощо) надані послуги.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024301
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135