• Посилання скопійовано

Первинні документи, які підтверджують витрати підзвітної особи

Голова правління ОСББ закупає матеріали в Епіцентрі, розраховується корпоративною картою, бухгалтеру здає квитанцію еквайрингу (де вказано перші та останні чотири цифри карти), чек РРО та товарний чек, де зазначено що покупець-основний роздрібний покупець, і не вказано, що це куплено ОСББ. Чи правильно це?

Докладно про використання корпоративних карток ми писали тут.

Документами, що свідчать про фактичне здійснення господарських витрат з корпоративної картки, будуть стандартні документи - касовий чек РРО, товарний чек, закупівельний акт або інші. Ці документи долучаються до авансового звіту працівника – держателя корпоративної картки, на підставі якого кредитується рахунок 372 та виводиться сальдо розрахунків з працівником щодо отриманих та витрачених підзвітних коштів.

В даному випадку продавець видає чек РРО встановленої форми, у якому не передбачено зазначення найменування покупця. Чека РРО цілком достатньо для підтвердження витрат, понесених підзвітною особою, тому оформлення товарного чека не є обов’язковим. Також не потрібно додавати будь-яку іншу інформацію до чека РРО, крім тієї, яка в ньому вже є. Квитанцію POS-терміналу також не обов’язково додавати до авансового звіту. 

В тих випадках, коли підзвітна особа придбаває товари у такого СГ, який не зобов’язаний застосовувати РРО і, відповідно, не видає чеки РРО, такі придбання можуть підтверджуватися товарним чеком. Оскільки придбання здійснює саме підзвітна особа, яка з точки зору продавця є фізособою - кінцевим покупцем, ми не вбачаємо порушення в тому, що у товарному чеку буде зазначено «кінцевий покупець». Такий товарний чек додається до авансового звіту з метою підтвердження понесених витрат.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024283
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024562
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202484
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024103
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023122