• Посилання скопійовано

Виконання будівельних робіт із залученням субпідрядників – ФОП: які документи має запросити генпідрядник?

Підприємство для виконання будівельних робіт залучає субпідрядників – ФОП. Які документи має запросити підприємство у такого субпідрядника?

Загальні умови укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві затверджені постановою Кабміну від 01.08.2005 р. № 668.

У п. 2 Загальних умов зазначено, що вони є обов'язковими для врахування під час укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві (далі – договір підряду) незалежно від джерел фінансування робіт, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників).

Норми п. 4 Загальних умов зобов'язують підрядника за договором підряду та завданням замовника на свій ризик виконати та здати йому в установлений договором підряду строк закінчені роботи (об'єкт будівництва). Замовник відповідно за договором підряду зобов'язується надати підряднику будівельний майданчик (фронт робіт), передати дозвільну документацію, а також затверджену в установленому порядку проектну документацію (у разі, коли цей обов'язок повністю або частково не покладено на підрядника), прийняти від підрядника закінчені роботи (об'єкт будівництва) та оплатити їх.

Цими Загальними умовами передбачається складання та наявність:

  • договірної документації;
  • дозвільної документації;
  • документів про виконання договору підряду;
  • кошторисної документації;
  • проектної документації.

1. Договірна документація - це договір підряду та інші документи (проектна, кошторисна, тендерна документація, тендерні пропозиції, акцепт тендерної пропозиції, повідомлення, запити, претензії тощо), які встановлюють, конкретизують, уточнюють або змінюють умови договору підряду.

Якщо проект договору підряду готує підрядник, то замовник зобов'язаний надати йому інформацію про порядок передачі підряднику дозвільних документів і проектної документації (п. 9 Загальних умов).

У договорі підряду також можуть зазначатися документи, якими повинен керуватися підрядник під час визначення норм витрат матеріальних ресурсів, та встановлюватися порядок повернення залишку цих ресурсів та основних відходів (п. 58 Загальних умов).

2. Дозвільною документацією є документи дозвільного характеру у сфері будівництва, необхідність отримання яких передбачена законом. Наявність у підрядника та субпідрядника певної дозвільної документації залежить від видів робіт, які вони мають право виконувати.

Так, Перелік видів робіт із провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, які підлягають ліцензуванню, затверджено постановою Кабміну від 30.03.2016 р. №256. Перелік видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, відповідальні виконавці яких проходять професійну атестацію затверджено постановою Кабміну від 23.03.2011 р. №554. 

3. До документів про виконання договору підряду належать документи про хід виконання договору підряду, відповідність робіт і матеріальних ресурсів нормативним вимогам та здійснення контролю за виконанням договірних зобов'язань:

  • журнали виконання робіт;
  • акти та довідки про виконані роботи;
  • акти на приховані роботи та конструкції;
  • паспорти та сертифікати;
  • акти на випробування устаткування;
  • журнали авторського нагляду;
  • матеріали перевірок тощо.

Норми п. 31 Загальних умов зобов'язують підрядника (субпідрядника), крім іншого, забезпечити ведення та передачу замовнику в установленому порядку документів про виконання договору підряду.

Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість, які складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов'язаний оплатити виконані роботи.

Порядок подання підрядником документів про обсяги і вартість виконаних робіт, проведення перевірки їх достовірності, підписання та оплати замовником визначається у договорі підряду (п. 99 Загальних умов). Виконані субпідрядниками роботи оплачуються на підставі складених ними та підписаних генеральним підрядником документів про прийняття виконаних робіт та їх вартість і може проводитися безпосередньо генеральним підрядником або замовником, якщо це передбачено договором підряду та договором субпідряду (п. 101 Загальних умов).

4. Кошторисна документація складається з кошторисів та інших документів, пов'язаних зі складанням (розрахунків, обґрунтувань, пояснень, відомостей про ресурси тощо), і необхідних для визначення кошторисної вартості будівництва та договірної ціни.

Докладніше див. Національні стандарти України (ДСТУ) із ціноутворення в будівництві, зокрема ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затверджені наказом Мінрегіонбуду від 05.07.2013 р. №293.

5. До проектної документації належать текстові та графічні матеріали, затверджені в установленому порядку, якими визначаються містобудівні, об'ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні рішення, а також кошториси об'єкта будівництва. Передача некомплектної проектної документації, а також проектної документації, що не відповідає регіональним і місцевим правилам забудови, державним будівельним нормам та іншим нормативним документам, не дозволяється (п. 49 Загальних умов).

Отже, в обов’язковому порядку субпідрядник має надати генпідряднику дозвільну документацію залежно від виду робіт, що виконуються, а також документи про виконання договору підряду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024299
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202492
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024110
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023129