• Посилання скопійовано

Оренда підприємством бензинового генератора у фізосіб

У працівника компанії та директора є генератори. Вони виявили бажання надати їх в оренду підприємству для безперебійної роботи і умовах відключення електроенергії. Через це виникли запитання...

Запитання:

1. Чи можна оформити договір оренди? Чи потрібно нотаріально завіряти? 

2. Чи потрібні підтверджуючі документи на їх придбання? 

3. Чи є різниця, хто надає генератор в оренду: директор, засновник чи працівник? 

4. Як оподатковується орендна плата? 

5. Чи є різниця, якщо буде бензин "про запас" в каністрах чи лише в баку генератора? 

6. Чи можна буде списувати бензин на роботу генератора, купленого за талони? Якими внутрішніми документами краще оформити операцію по списанню палива?

 

Відповідь:

Чи можна оформити договір оренди? Чи потрібно нотаріально завіряти? 

Так можна. Згідно з ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. 

Договір вважається укладеним, якщо сторони досягли угоди за істотними умовами договору, якими є умови про предмет договору, умови, визначені законом як істотні або такі, що є необхідними для договорів цього виду, а також все ті умови, щодо яких за заявою хоч би однієї із сторін повинна бути досягнута угода (ст. 638 ЦКУ).

Істотними умовами договору оренди є термін договору та розмір плати за користування майном, яке передається в оренду. Після закінчення терміну, встановленого в договорі, орендар зобов'язаний повернути майно, передане йому в тимчасове користування. Якщо термін оренди не встановлений, договір вважається укладеним на невизначений строк. При цьому будь-яка сторона такого договору може відмовитися від договору у будь-який час, письмово попередивши про це іншу сторону за один місяць, а при оренді нерухомого майна - за три місяці. 

Договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню тільки у випадку, якщо термін договору складає три роки та більше (ст. 793 ЦКУ), а договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 799 ЦКУ). Договір оренди генератора не підпадає під ці вимоги.

 

Чи потрібні підтверджуючі документи на придбання генераторів? 

Ні, не потрібні. Достатньо укладеного договору оренди.

 

Чи є різниця, хто надає генератор в оренду: директор, засновник чи працівник? 

Ні, немає. Директор, засновник та працівник для підприємства виступатимуть звичайними фізособами, які надають своє майно в оренду.

 

Як оподатковується орендна плата? 

ПДФО та ВЗ

Якщо орендар (юридична особа або фізична особа - підприємець) орендує майно у фізичної особи, то він щодо нього є податковим агентом.

Орендар нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, при цьому він зобов’язаний утримувати із суми такого доходу та за його рахунок податок на доходи фізичних осіб, використовуючи відповідну ставку податку.

Дохід у вигляді орендної плати оподатковується за ставкою 18%. Крім того, із такого доходу слід утримати військовий збір за ставкою 1,5%.

Утримані ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу.

У Додатку 4ДФ Об'єднаної звітності сума виплаченого фізичній особі доходу у вигляді орендної плати за майно відображається орендарем - податковим агентом за ознакою доходу «196». 

ПДВ. При передачі фізособами в оренду підприємству генератора ПДВ не виникає, тому що орендодавці не є платниками ПДВ.

Податок на прибуток. Передача генератора фізособами в оренду підприємству не призводить до жодних податкових різниць.

 

Чи є різниця, якщо буде бензин "про запас" в каністрах чи лише в баку генератора? 

Відповідно до пп. «г» ч. 2 пп. 14.1.6 ПКУ, не є акцизним складом паливний бак як місткість для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої.

Тому реєструвати акцизний склад не потрібно і підприємство щодо пального в баку генератора не є платником акцизного податку.

Такий самий висновок наведено, в ІПК ДПС від 30.10.2019 р. №1109/6/99-00-04-01-01-15/ІПК.

Зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, бо ці резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом №481.

Якщо пальне для генератора доставляється підприємством з АЗС у каністрах і відразу заливається в бак генератора, ліцензію отримувати теж не потрібно. Про це також зазначено в ІПК ДПСУ від 11.11.2020 р. №4647/ІПК/99-00-09-03-03-06, де вони пишуть: якщо пальне легковим автотранспортом доставляється з АЗС до поля в каністрах та одразу заливається у баки сільгосптехніки, зберігання пального під час перевезення не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального. Цей підхід можна поширити і на той випадок, коли пальне у каністрах призначається для генератора.

Якщо ж підприємство придбаватиме пальне в каністрах і каністри зберігатиме на своїй території (так зване «про запас»), приміром на складі, на таке місце зберігання, на думку податкової, яку вона висловлює в численних консультаціях, потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального.

 

Чи можна буде списувати бензин на роботу генератора, купленого за талони? Якими внутрішніми документами краще оформити операцію по списанню палива?

Пальне для генератора придбавається так само, як і пальне для автомобіля. Тому і його списання проводиться відповідно: наказом та актом на списання. Списати паливо та ПММ використані за години роботи генератора можна за фактом, оскільки законодавством не встановлено спеціальних норм. Але, якщо підприємство бажає, то може розробити їх самостійно. Для списання використаного пального генератором за фактом потрібно визначити скільки генератор споживає літрів пального за кВт-год. Для орієнтиру можна заглянути в паспорт на генератор (за його наявності), де зазначено скільки він літрів бензину споживає, але по факту споживання буде більшим, оскільки на його роботу впливають зовнішні фактори: як якість використаного палива та ПММ, технічний стан мотору, навантаження тощо.

Окрім того, звертаємо увагу, що перед використанням орендованих генераторів підприємству потрібно отримати в органах Держпродспоживслужби дозволу на викиди та сплачувати екологічний податок (пп. 240.1.1 ПКУ). Втім, це питання дещо спірне, про що ми писали у цій аналітиці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202447
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024279
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024147
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024100