• Посилання скопійовано

Чи можна збільшити СК на суму раніше внесеної засновником ПФД?

Підприємство повинно повернути засновнику ПФД. Чи можна збільшити статутний капітал на розмір заборгованості за такою ПФД без внесення коштів через касу або банк, а лише шляхом взаємозаліку такої заборгованості?

Статтею 86 ГКУ визначено, що вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), кошти, в тому числі в іноземній валюті. Зокрема, майновими правами можуть бути і майнові права на дебіторську заборгованість за ПФД у засновника.

Забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу, векселі, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом.

При цьому, збільшення розміру статутного капіталу може бути здійснено за рахунок двох джерел:

Отже, законодавством України не забороняється збільшувати статутний (складений) та додатковий капітал, а також інші фонди господарського товариства на суму кредиторської заборгованості такого господарського товариства перед одним з засновників (учасників, акціонерів) цього господарського товариства за договором позики або іншими видами договірних зобов'язань (крім договорів кредитування або застави).

Бухгалтерський облік такої операції ми розглядали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024328
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024163
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024105