• Посилання скопійовано

Як профспілці оформити придбання меблів для підприємства?

Профспілка (неприбуткова організація) отримала від підприємства кошти для придбання путівок для дітей працівників членів профспілки, на відпочинок в оздоровчому центрі, що на балансі підприємства. Але внаслідок карантину центр не працює і путівки не можуть бути придбані. Чи можна замість путівок купити меблі і передати центру?

Якщо профспілка придбає меблі і передасть їх оздоровчому центру, таку операцію можна розцінювати як пожертву чи благодійну допомогу (безоплатну передачу майна), яку профспілка надасть іншій юридичній особі.

 

Чи має право вона це робити?

Відповідно до ст. 14 Закону про профспілку, профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів. Статут повинен містити, серед іншого, джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання (п. 9 ст. 14 Закону про профспілку). 

Відповідно до ст. 34 Закону, профспілки можуть мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення їх статутної діяльності. Кошти можуть надходити як пожертвування, членські внески тощо.

Від імені членів профспілки розпорядження коштами, іншим майном профспілок, їх об'єднань, що належить їм на праві власності, здійснюють виборні органи профспілки або об'єднання, створені відповідно до їх статуту чи положення (загальні збори, конференції, з'їзди тощо) (ст. 34 Закону про профспілку).

З метою реалізації статутних завдань профспілки, їх об'єднання, які є юридичними особами, можуть здійснювати необхідну господарську та фінансову діяльність шляхом надання безоплатних послуг, робіт (ст. 35 Закону про профспілку).

З наведеного випливає, що можливість надавати пожертву чи благодійну допомогу іншій юридичній особі має прописуватися в статуті профспілки. З іншої сторони, такі операції не вписуються в завдання профспілкових організацій. Згідно з Законом про профспілки, основне завдання цих організацій полягає у захисті інтересів членів профспілки, представленні їх інтересів, наданні членам профспілки різноманітних видів соціальної, матеріальної підтримки тощо.

Тобто можливість здійснення операцій з надання пожертви чи благодійної допомоги іншим юридичним особам під великим питанням. Поряд з цим, скоріш за все, подібні операції прямо в статуті профспілки не прописані. Можна припустити, що їх можна здійснити, але дозвіл на це має дати вищий орган профспілки – як правило, загальні збори членів.

Як правило, в статуті профспілки записують, що кошти профспілки витрачаються згідно з кошторисом, затвердженим зборами членів профспілки. Таким чином, якщо надання меблів буде підтверджено кошторисом, затвердженим загальними зборами, профспілка в принципі може здійснити таку операцію.

Але чи може вона використати таким чином кошти, які отримала для конкретної цілі – придбати путівки?

Якщо профспілка отримала кошти від підприємства для витрачання їх на конкретні ціла (придбання путівок), з точки зору ЦКУ така операція вписується в поняття пожертви – дарування грошей для досягнення певної мети (див. ст. 729 ЦКУ). Причому відповідно до ст. 730 ЦКУ пожертвувач (підприємство) має право контролювати використання пожертви для цієї мети, а якщо використання пожертви за призначенням неможливе, за згодою пожертвувача пожертву можна використати за іншим призначенням.

Таким чином, якщо пожертвувач внаслідок неможливості профспілки придбати путівки просить використати пожертву для придбання меблів, профспілка в принципі може виконати таке прохання. Очевидно, що зі сторони підприємства до профспілки має надійти лист з таким проханням. На підставі листа профспілка може придбати меблі і передати їх підприємству за накладною чи актом.

Але замість придбання меблів профспілка може повернути кошти підприємству, а останнє на ці кошти придбає меблі самостійно. Цей варіант краще вписується в концепцію профспілки, завдання якої не забезпечувати меблями інші юридичні особи, а захищати трудові права працівників членів профспілки і надавати їм різноманітні соціальні виплати, пільги.

Оформити повернення можна таким чином. Профспілка пише листа на ім’я підприємства, де пише про неможливість придбання путівок за отримані кошти і пропонує повернути кошти. У відповідь підприємство надсилає листа про згоду прийняти кошти. На підставі цих листів профспілка повертає кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024319
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024160
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024104