• Посилання скопійовано

Облік товарів, що не використовуються у госпдіяльності

Підприємство (ТОВ) оплатило зі свого розрахункового рахунку покупку принтера, але не поставило його на баланс, не амортизує і не враховує в податковому обліку і в визначенні доходу. Чи може підприємство оплачувати зі свого розрахункового рахунка товари або послуги не враховуючи їх в діяльності фірми? Чи буде при цьому відповідальність?

За ст. 1 Закону про бухоблік господарська операція - дія або подія,  яка викликає зміни  в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства.

Тож при оплаті за придбаний принтер було здійснено господарську операцію, тому її відображення в обліку є обов’язковим.

При невідображенні принтера в обліку порушуються основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності, а саме принцип повного висвітлювання. За ст. 5 Закону про бухоблік повне висвітлення передбачає, що фінансова звітність повинна містити всю інформацію  про  фактичні  та  потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі.

Тому потрібно виправити помилку бухгалтера і поставити на баланс принтер на підставі документів про його придбання. Виправляти її потрібно буде відповідно до П(С)БО 6. По-перше, потрібно на підставі первинних документів про придбання принтера зробити проведення Д-т 15 К-т 631. 

Якщо ж документи на придбання не збереглися, треба провести інвентаризацію і оприбуткувати такий принтер як надлишок активів. За п. 1.5 розд. ІІІ Положення щодо інвентаризації у разі виявлення об’єктів, що не знаходяться на обліку, а також об’єктів, дані про які відсутні в обліку, потрібно зазначити у інвентаризаційному опису відсутні відомості і технічні показники про такі об’єкти. Як правило, виявлені надлишки одразу потрапляють до складу інших доходів підприємства. Оцінка виявлених об’єктів проводиться за справедливою вартістю. Але, як рекомендують податківці, основні засоби, надлишки яких виявлено під час інвентаризації оприбутковуються зі збільшенням доходів майбутніх періоді. Тобто робиться проведення Дт 10 (15) Кт 69, а визнаються такі доходи проведенням Дт 69 Кт 746 під час нарахування амортизації такого основного засобу, пропорційно нарахованого зносу. Втім, як бачимо, припустимим є і проведення Дт 10 (15) Кт 424, з аналогічним результатом – проведення Дт 424 Кт 746 здійснюватиметься під час нарахування амортизації цього об’єкта.     

Якщо принтер не тільки придбано, а він використовується підприємством, потрібно скласти акт за формою ОЗ-1 та відобразити введення його в експлуатацію проведенням Д-т 10 К-т 15. Також потрібно провести нарахування амортизації принтера. 

Якщо ненарахована сума амортизації протягом декількох років впливала на фінрезультат підприємства попередніх періодів у вигляді неправильно визначеної суми витрат, тому така помилка виправляється шляхом коригування сальдо рахунку 44 на початок звітного року, тобто на початок 2016 року, у якому й було виявлено помилку.

Виправлення помилки із заниження сум амортизації за минулі періоди слід відобразити таким проведенням: Дт 44 Кт 13. Якщо ж принтер було придбано у 2016 році, то, оскільки звітний рік ще не закінчився, є ще час виправити помилку шляхом додаткового запису: Дт 23, 91-94 Кт 13.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Як обліковувати витрати на вивезення товару до покупця-нерезидента?
    Здійснили експорт заводу з доставкою до Чехії. Як обліковувати витрати, понесені на брокерські і транспортно-експедиційні послуги? Як сформувати фінансовий результат такого продажу?
    20.09.202411
  • Військовий облік новоприйнятого працівника
    Організація приймає працівника на роботу. Місцезнаходження організації (юридична адреса) у Києві. Працівник надав посвідчення про приписку до призовної дільниці в Київській області, до Обухівського РТЦК та СП. Чи потрібно новому працівнику ставати на військовий облік за місцем роботи в Києві?
    20.09.2024194
  • Засоби індивідуального захисту для немобілізованих працівників
    Чи може підприємство для безпеки працівників закупити бронежилети та каски? Працівники працюють на підприємстві і направляються у відрядження, які пов'язані з роботами на територіях, наближених до територій бойових дій. Засоби захисту будуть видаватися їм на час відрядження. Які наслідки та облік?
    18.09.202416
  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    16.09.202431
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    16.09.202421