• Посилання скопійовано

Облік обладнання, яке придбано в Китаї, а використовується у Польщі

Підприємство купує обладнання у нерезидента в Китаї на умовах передплати. Далі це обладнання транспортується іншому нерезиденту в Польщу на завод за договором відповідального зберігання. У Польщі на цьому обладнанні будуть виготовлятись деталі і постачатись в Україну. Який буде бухоблік обладання та як завершити валютний нагляд?

Бухоблік такого обладнання залежить від його вартості та призначення. З умов запитання зрозуміло, що вартість обладання дає підстави обліковувати його як об’єкт основних засобів. Право власності на цей об’єкт виникає у підприємства на умовах договору його придбання у нерезидента в Китаї.

Нерезидент у Польщі використовує це обладнання в інтересах підприємства – виробляє деталі для нього на умовах договору відповідального зберігання, тому до нерезидента право власності на обладнання не переходить.

Бухоблік вищевказаних операцій покажемо у таблиці на умовному прикладі. Для наочності обліку обладнання валютні операції не розглядаються.

Бухоблік операцій з придбання та використання обладнання

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Передплата нерезиденту в Китаї за обладнання

371

312

1500000

Придбання обладнання у нерезидента в Китаї, на момент переходу права власності за умовами договору (аналітика за місцями зберігання: А – обладнання в дорозі

152/А

632

1500000

Зарахування передплати

632

371

1500000

Транспортування обладнання на завод у Польщі – зміна місця зберігання на рах. 152: А – обладнання в дорозі, Б – обладнання на заводі в Польщі

152/Б

152/А

1500000

Монтаж обладнання на заводі в Польщі, введення його в експлуатацію

104/Б

152/Б

1500000

Амортизація обладнання – відноситься на собівартість виготовлених деталей щомісячно

23

131

25000

Подальший бухоблік буде залежати від того, чи буде це обладання використовуватись потім в інших цілях, чи воно буде списане після виготовлення запланованої кількості деталей.

Відповідно до пп. 5 п. 9 Інструкції від 02.01.2019 р.№7, банк завершує здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, зокрема, у разі  імпорту продукції без її увезення на територію України – після подання документів, що підтверджують використання резидентом продукції за межами України на підставі договорів (контрактів, угод), інших форм документів, що застосовуються в міжнародній практиці та можуть уважатися договором. Це значить, що для завершення валютного нагляду щодо закриття передплати китайському постачальнику потрібно надати банку документи про отримання обладнання у постачальника і використання його на заводі у Польщі. Більш детальну інформацію щодо цього можна отримати в самому банку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік обладнання, яке придбано в Китаї, а використовується у Польщі
    Підприємство купує обладнання у нерезидента в Китаї на умовах передплати. Далі це обладнання транспортується іншому нерезиденту в Польщу на завод за договором відповідального зберігання. У Польщі на цьому обладнанні будуть виготовлятись деталі і постачатись в Україну. Який буде бухоблік обладання та як завершити валютний нагляд?
    Сьогодні 11:0514
  • Бухоблік поліпшення орендованого обладнання
    Підприємство орендує промислове обладнання – парогенератор для цілей виробництва. Для підключення парогенератору було придбано та використано крани, коліна, кутники та інши сантехнічні вироби на суму 200 000 грн. Також було замінено 4 тени (складові частини парогенератора) на суму 60 000 грн. Як це відобразити в обліку?
    Сьогодні 10:0628
  • Послуги зі зберігання зерна за рахунок надавача
    Підприємство має у власності елеваторний комплекс і надає послуги зі зберігання зерна та здійснює за необхідності його доробку (очистку, сушіння). Плата за зберігання нараховується з наступного місяця. Як відобразити в обліку цю операцію та оподаткувати ПДВ та податком на прибуток?
    21.10.202415
  • Облік вирощування насіння, наданого замовником
    Сільгосппідприємство на IV групі ЄП (виконавець) уклало договір на вирощування насіння. Насіння надане замовником без переходу права власності, вирощене насіння буде реалізовано замовнику. Як це відобразити в обліку сільгосппідприємства?
    21.10.202411
  • Правові підстави переоцінки земельної ділянки
    Підприємство замовило оцінку земельної ділянки. Мета оцінки, яку зазначено у звіті з експертної грошової оцінки, – визначення ринкової вартості об’єкта оцінки для здійснення цивільно-правових угод. Чи може підприємство здійснити дооцінку майна у бухобліку, враховуючи таке формулювання мети оцінки?
    21.10.2024191