• Посилання скопійовано

Облік гранту від Державного центру зайнятості

ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?

Правові особливості отримання гранту

Особливості отримання таких грантів встановлені Порядком надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженим Постановою КМУ від 21.06.2022 р. №738 та Порядком проведення оцінювання заяв, критерії оцінювання та необхідна кількість балів (оцінка) для прийняття рішень щодо надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, затвердженим Наказом Мінекономіки від 15.07.2022 р. №2109.

Джерелами фінансування надання мікрогранту є кошти:

  • Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • державного бюджету.

Розпоряджається коштами Державний центр зайнятості.

Витрати, які можна профінансувати за рахунок гранту, наведені в пп. 5 Порядку №738:

  • придбання меблів, обладнання, транспортних засобів;
  • закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану;
  • послуги маркетингу та реклами;
  • орендна плата за користування нежитловим приміщенням, земельною ділянкою, які будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях;
  • орендна плата за обладнання;
  • лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування;
  • використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Конкретний перелік витрат, на покриття яких використовуються грантові кошти, зазначається в договорі на отримання мікрогранту, у вигляді заяви про приєднання. Тобто отримані грантові кошти отримувач має право витратити тільки для покриття витрат, передбачених договором.

 

Бухгалтерський облік

З точки зору бухгалтерського обліку кошти гранту є цільовим фінансуванням. Тому отриманий грант від Державного центру зайнятості обліковується на субрахунку 482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів»:

  • Дт 311 Кт 482.

А коли кошти гранту визнавати у складі доходів?

Дохід від таких коштів визнається як дохід від цільового фінансування, згідно з нормами НП(С)БО 15:

  • отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування (див. пп. 17);
  • цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів (див. пп. 18).

Тобто, якщо за рахунок гранту придбані товари, роботи, послуги, в момент оплати кошти гранту визнаються доходом:

  • Дт 482 Кт 718.

Якщо придбані необоротні активи, наприклад, основні засоби, то такі операції відображаються так:

  • Дт 631 Кт 311 – перераховані кошти гранту на придбання ОЗ;
  • Дт 641 Кт 644 – відображено ПК з ПДВ у сумі оплати;
  • Дт 482 Кт 69 – визнається дохід майбутніх періодів на суму витрачених грантових коштів;
  • Дт 15 Кт 631 – отримання ОЗ від постачальника;
  • Дт 644 Кт 631 – відображено ПДВ;
  • Дт 10 Кт 15 – введення ОЗ в експлуатацію;
  • Дт 23, 91, 92 тощо Кт 13 – нарахування амортизації;
  • Дт 69 Кт 745 – визнано дохід пропорційно нарахованій амортизації.

Таким чином, придбані за рахунок грантових коштів необоротні активи (в т.ч. ОЗ) обліковуються в загальному порядку, як і інші необоротні активи, на них в загальному порядку нараховується амортизація. А дохід від витрачених на придбання необоротних активів грантових коштів визнається пропорційно нарахованій амортизації протягом всього строку експлуатації необоротних активів.

 

Щодо обліку запасів, придбаних за кошти гранту

Бухгалтерські проведення з отримання гранту і придбання запасів (цифри умовні):

  • Дт 311 Кт 482 – 50 000 грн (отримано грант);
  • Дт 20, 28 Кт 631 – 10 000 грн (отримані запаси);
  • Дт 641 Кт 631 – 2 000 грн (відображено ПК з ПДВ);
  • Дт 631 Кт 311 – 12 000 грн (оплата придбаних товарів за рахунок грантових коштів);
  • Дт 482 Кт 718 – 12 000 грн (визнано дохід від цільового фінансування в розмірі коштів, витрачених на придбання запасів).

Надалі придбані за рахунок грантових коштів запаси обліковуються в загальному порядку, як і запаси, придбані за власні кошти.

 

Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?

Наприклад, дивимося ІПК ДПСУ від 22.12.2023 р. №4843/ІПК/99-00-21-03-02ІПК, в якій дається відповідь на питання щодо застосування пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ у разі, якщо за кошти отриманого від Державного центру зайнятості мікрогранту була оплачена орендна плата та придбані малоцінні необоротні активи. Спершу там детально аналізується, що таке грант, мікрогрант, який надається Державним центром зайнятості. І на підставі проведеного аналізу висновується, що об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. «а» і «б» пп. 185.1 ПКУ є, зокрема, операції платника ПДВ з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України, а не операції із отримання або використання сум грантів. Таким чином, при отриманні платником ПДВ мікрогранту у вигляді грошових коштів, які за своєю фактичною сутністю не є оплатою вартості товарів/послуг, податкових наслідків з ПДВ у платника не виникатиме.

Далі в цій ІПК ДПСУ звертає увагу, що особа, яка задавала питання, не вказала, в яких операціях (оподатковуваних чи неоподатковуваних) використовується майно, взяте в оренду, та придбані малоцінні необоротні активи. І тому ДПСУ нагадала загальні правила формування податкового кредиту.

За нормами пп. 198.3, пп. 198.6 ПКУ, якщо платником ПДВ придбані з ПДВ товари, послуги, основні фонди, і є належним чином оформлена ПН, зареєстрована в ЄРПН, то незалежно від того, чи почали такі придбані товари, послуги, основні фонди використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності у межах провадження господарської діяльності, платник має право відобразити податковий кредит.

Далі ДПСУ пише, що якщо такі товари, послуги, основні фонди призначені для використання в неоподатковуваних операціях чи в операціях, які не є господарською діяльністю, потрібно нараховувати компенсуюче ПДВ за пп. 198.5, ст. 199 ПКУ.

З наведеного випливає, що якщо платник ПДВ придбав запаси за кошти гранту, і є належним чином чином зареєстрована ПН, платник податку має право відобразити ПК. Причому компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ нараховується тільки, якщо такі запаси призначені для використання в неоподатковуваних операціях чи в операціях, що не є господарською діяльністю.

Тобто, сам по собі факт придбання запасів тощо за кошти гранту не є підставою для невідображення ПК чи відображення ПК з подальшим нарахуванням компенсуючого ПДВ.

Такі ж висновки читаємо в ІПК ДПСУ від 19.05.2023 р. №1235/ІПК/99-00-21-02-02-06.

 

Щодо оподаткування гранту податком на прибуток

Це питання аналізується в ІПК ДПСУ від 19.05.2023 р. №1235/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Там зазначено, що мікрогрант, отриманий від Державного центру зайнятості, не відноситься до бюджетних грантів, визначення якого наведене в пп. 14.1.277-1 ПКУ. Тому податкові різниці, що стосуються бюджетних грантів, за пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ, не застосовуються до господарських операцій, пов’язаних з отриманням і використанням мікрогранту від Державного центру зайнятості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гранту від Державного центру зайнятості
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?
    15.10.202425
  • Як нарахувати податок на нежитлову нерухомість, якщо в рішенні місцевої влади немає ставки для виробничої будівлі?
    Підприємству донараховано податок на нерухомість (виробнича будівля) за 2021 р. Податкова застосовує ставку 2021 р. 0,1%, яка встановлена для інших будівель в інших частинах міста. Але про виробничі будівлі в рішенні місцевої влади інформації немає. Чи є правові підстави такого підходу? Як відобразити в обліку таке донарахування?
    14.10.202436
  • Облік роялті, отриманого від нерезидента
    Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?
    11.10.202430
  • Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?
    Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?
    11.10.202444
  • Як відобразити в обліку та оподаткувати роялті, отримані від нерезидента?
    ТОВ (резидент Дія. Сіті) розмістило власну комп’ютерну гру на платформі Steam (юрособа, зареєстрована в США). Нерезидент США виплачує кожного кварталу роялті, податок утримує за ставкою 10%. Як відобразити в обліку роялті та оподаткувати? Чи має підприємство право на пільгову ставку? Чи потрібно відображати податки з роялті?
    09.10.202437

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь