• Посилання скопійовано

Облік бібліотечних фондів в кав’ярні

Підприємство придбало книги для розміщення у кав’ярні для безоплатного користування клієнтами. Останні можуть взяти почитати і повернути на місце. Але наявність книг не відслідковують. Тож клієнти можуть і не повернути книги. Як обліковувати такі книги?

Бібліотечні фонди

Чи є підстави обліковувати книги у складі необоротних активів, як бібліотечні фонди?

Про облік бібліотечних фондів ми писали, приміром, тут. Бібліотечні фонди обліковуються у складі необоротних активів на субрахунку 111.

Бібліотечні фонди – це упорядковане зібрання документів, які зберігаються в бібліотеці.

Детальний облік бібліотечних фондів веде бібліотекар у книгах сумового обліку та регістрах індивідуального обліку, які заповнюються відповідно до Інструкції №22 (від 03.04.2007 р).

Очевидно, що в розглядуваній ситуації немає бібліотечних фондів. Тому і немає підстав обліковувати книги у складі бібліотечних фондів.

 

МШП чи необоротні активи

Розміщені в кав’ярні книги не відразу використовуються в діяльності, а використовуються протягом певного часу. Тому, на наш погляд, вони можуть бути обліковані в складі МШП чи необоротних активів.

Якщо строк служби до року, слід облікувати як МШП. Більше року – як необоротні активи. Але за умовами запитання книги розміщуються в кав’ярні вільно. Тож будь-який відвідувач може забрати книги, повернути або не повернути. Таким чином, встановити очікуваний термін служби книг немає можливості. Можна припустити, що за такого вільного порядку строк використання буде меншим за рік. Тож очікуваний строк – менше року.

А тому, на наш погляд, такі книги слід обліковувати, як МШП. Детально про облік МШП можна почитати тут.

Придбані книги обліковують на рахунку 22. А при видачі в користування (розміщенні в кав’ярні) списуються до складу витрат:

  • Дт 93 Кт 22.

Поряд з цим, ведеться оперативний облік у кількісному вираженні, наприклад, у журналі обліку. Періодично книги інвентаризують і відсутні книги списують з оперативного обліку.

Недолік цього варіанту обліку в тому, що неможливо встановити більш-менш доречний строк їх служби. Навіть для МШП має бути встановлено такий строк, приміром, рік. Але якщо книги зникнуть до цього строку, за обліковими правилами слід визнавати нестачу. Але ж в розглядуваній ситуації це некоректно. Тому, на наш погляд, найдоречніше обліковувати за варіантом роздаткового матеріалу.

 

Роздатковий матеріал

На наш погляд, в розглядуваній ситуації книги є своєрідним роздатковим матеріалом, їх розміщення в кав’ярні подібне до безоплатних роздач рекламних матеріалів. Адже книги розміщені в кав’ярні і надалі облік книг не ведеться. Книги як роздатковий матеріал можна обліковувати на субрахунку 209, а при розміщенні в кав’ярні списувати на витрати:

  • Дт 93 Кт 209.

Такий захід, на наш погляд, має рекламний характер, що направлений на більше залучення клієнтів. Тож підприємству доречно оформити такий захід відповідними документами. Детально про це можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    Сьогодні 13:349
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:253
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.202479
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024243
  • Як обліковувати послуги з написання контенту?
    Підприємство придбаває послуги з написання контенту. Як відобразити цю операцію в обліку: як витрати чи як нематеріальний актив?
    11.09.202466