• Посилання скопійовано

Створення презентаційної книги про підприємство

ТОВ планує виготовити презентаційну книгу-буклет про його діяльність та передати її партнерам. Витрати на створення книги включають: розробку макета – 1000 грн, друк 10 екземплярів – 12000 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Який порядок оподаткування?

У податківців щодо цього питання сформувалося два підходи:

Перший викладено у листі від 13.06.2006 р. №6421/6/16-1515-26«Розповсюдження матеріального носія реклами, який містить у собі інформацію про діяльність підприємства та який не можна використати ні в господарській діяльності, ні по-іншому, крім застосування його як носія (джерела) інформації (наприклад, прайс-листи, рекламні проспекти, брошури, каталоги, буклети тощо), за своєю суттю не підпадає під поняття поставки товарів (робіт, послуг), а тому не є об'єктом оподаткування».

Тобто безкоштовна роздача буклетів не є об’єктом оподаткування ПДВ. В бухобліку рекламні матеріали списуються до витрат підприємства як витрати на рекламу: Дт 93 Кт 209. Документальне підтвердження – наказ керівника про розповсюдження рекламних матеріалів та акт їх списання.

Дт 209* Кт 685 833,33 витрати на створення макета;

  • Дт 644 Кт 685 166,67 ПДВ, складено ПН;
  • Дт 641 Кт 644 166,67 - ПДВ, зареєстровано ПН.
  • Дт 209 Кт 685 10000 - витрати на друк буклетів;
  • Дт 644 Кт 685 2000 ПДВ, складено ПН;
  • Дт 641 Кт 644 2000 - ПДВ, зареєстровано ПН;
  • Дт 93 Кт 209 10833,33 - безоплатна роздача;

*Щодо розробки макету, то тут є декілька варіантів. Якщо ТОВ розробило макет під певну партію буклетів, то їх можна обліковувати на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» і вже потім потроху включати у вартість буклетів. Алеякщо витрати незначні, то їх можна включити у вартість першої партії.

Більш детально див. тут і тут.

Другий підхід викладено в ІПК від 30.06.2020 р. №2607/ІПК/13-01-04-01-10: «Якщо вартість товарів (придбаних (ввезених) чи виготовлених) та послуг, безоплатно наданих в рамках проведення рекламних/маркетингових заходів безпосередньо Товариством або із залученням третіх осіб, включається до складу вартості оподатковуваних операцій Товариства, зокрема до вартості продажу товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню та пов'язані з отриманням доходів (підтвердженням чому є, наприклад, відповідні накази про облікову чи цінову політику, розрахунки чи калькуляція вартості товарів/послуг або інший документ, визначений обліковою політикою платника податку, який встановлює розрахунок ціни продажу придбаних, ввезених чи самостійно виготовлених товарів, та враховує у складі таких цін вартість безоплатно розповсюджених з рекламною метою товарів/послуг), то такі товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності такого платника податку, а безкоштовне розповсюдження товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання».

На нашу думку, в цій ситуації складно оспорити той факт, що такі буклети будуть використані в господарській діяльності. Їх роздача безпосередньо спрямована на ознайомлення контрагентів з діяльністю підприємства, що сприятиме укріпленню діючих та налагодженню нових зав’язків, розширення сфери збуту. Тому нараховувати ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ немає підстав. 

При цьому специфіка таких буклетів полягає у тому, що неможливо ідентифікувати, коли буде результатчи в цьому році обсяги продажів зростуть чи в наступному, та чи зростуть взагалі, то постає логічне питання, до ціни якої продукціїувійдуть такі витрати.

Якщо ж навіть така продукція не буде передбачена кошторисом, як радять податківці, ісама операція розцінена як безоплатна передача, то фізичну цінність вона має лише в частині переробки, зокрема макулатуриОтримана компенсація при передачі на вторинну переробку є її звичайною ціною і базою оподаткування ПДВ відповідноПродавати такі буклети недоцільно, адже є різні інформаційні ресурси в мережі інтернет, де покупець може ознайомитись з діяльністю ТОВ та його історією.

Для нас більш прийнятний перший підхід, алевраховуючи поточні настрій податківців щодо цього питання, у ТОВ є декілька варіантів:

  • включити у витрати на збутврахувавшироздачу буклетів в ціновій політиці, а також склад витрат на збут в обліковій політиці ТОВ, і не робити ніяких дій щодо ПДВ;
  • включити до складу витрат на збут, але при цьому ідентифікувати таку операцію як безоплатну роздачу. В цьому випадку необхідно буде скласти дві ПН: одну на перевищення ціни згідно з ст. 188, 189 ПКУ та іншу - за фактичною сумою постачання – нуль;
  • отримати власну ІПК та працювати вже за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік гранту від Державного центру зайнятості
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, отримав грант від Державного центру зайнятості. Чи є це доходом ТОВ? Як обліковувати запаси, придбані за кошти гранту? Чи нараховувати амортизацію на ОЗ, придбані за кошти гранту? Чи є право на ПК у разі придбання запасів за кошти гранту?
    15.10.202425
  • Як нарахувати податок на нежитлову нерухомість, якщо в рішенні місцевої влади немає ставки для виробничої будівлі?
    Підприємству донараховано податок на нерухомість (виробнича будівля) за 2021 р. Податкова застосовує ставку 2021 р. 0,1%, яка встановлена для інших будівель в інших частинах міста. Але про виробничі будівлі в рішенні місцевої влади інформації немає. Чи є правові підстави такого підходу? Як відобразити в обліку таке донарахування?
    14.10.202436
  • Облік роялті, отриманого від нерезидента
    Підприємство надало нерезиденту послугу, отримавши роялті. Кошти від нерезидента, отримані за мінусом сплаченого нерезидентом податку. Нерезидент надав довідку про суму сплаченого податку, але підприємство не може зарахувати цю суму податку, бо має збитки. Як цю суму податку відобразити в обліку?
    11.10.202430
  • Як відобразити в обліку отримані сертифікати ISO?
    Підприємство отримало сертифікати на систему управління охороною праці, управління якістю теологічного управління (ДСТУ ISO 9001-2015). Ці сертифікати на 3 роки. Як відобразити в обліку, якщо це повторна сертифікація?
    11.10.202443
  • Як відобразити в обліку та оподаткувати роялті, отримані від нерезидента?
    ТОВ (резидент Дія. Сіті) розмістило власну комп’ютерну гру на платформі Steam (юрособа, зареєстрована в США). Нерезидент США виплачує кожного кварталу роялті, податок утримує за ставкою 10%. Як відобразити в обліку роялті та оподаткувати? Чи має підприємство право на пільгову ставку? Чи потрібно відображати податки з роялті?
    09.10.202434

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь