• Посилання скопійовано

Ремонт техніки для військової частини коштом БФ із залученням волонтерів

У благодійний фонд звернулась військова частина з проханням допомогти у ремонті спеціальної техніки. Для цього планується закупити запчастини та є майстри, які на волонтерських засадах згодні здійснити ремонт цієї техніки. Військовій частині за актом ми передаємо ремонт. Як правильно Фонду оформити роботу майстрів на волонтерських засадах і, відповідно, списати використані запчастини?

Волонтер - фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги (ч. 1 ст. 7 Закону №3236).

Організації та установи, які є неприбутковими та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій можуть на підставі ч. 1 ст. 5 Закону №3236 залучати волонтерів до своєї діяльності.

Зі ст. 1 Закону №3236 випливає, що волонтерська діяльність- це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги. Волонтерська допомога - роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. 

Тож, якщо люди добровільно беруть участь в роботі благодійної організації на волонтерських засадах, то вони є волонтерами і заробітна плата їм за це не нараховується та не виплачується. Відповідно, робота волонтерів не обмежується в часі, не потребує обліку та не впливає на статус благодійної організації.

Тож неприбуткова організація, має право залучати до своєї діяльності волонтерів, на підставі:

  1. договору про провадження волонтерської діяльності, укладеного з такою організацією чи установою, або без такого договору (ч. 2 ст. 7 Закону №3236);
  2. видавати волонтерам посвідчення, що засвідчують їх особу та вид волонтерської діяльності в межах організації (ч. 2 ст. 5 Закону № 3236);
  3. відшкодовувати волонтерам витрати, пов’язані з наданням ними волонтерської допомоги, передбачені ст. 11 цього Закону (ч. 2 ст. 5 Закону №3236).

Волонтеру такі витрати неприбуткова організація відшкодовує на підставі підтвердних документів. Отже, якщо організація планує відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги між волонтером та неприбутковою організацією обов’язково укладається Договір про провадження волонтерської діяльності, такий договір має відповідати вимогам законодавства, зокрема, визначеним в ст. 9 Закону №3236.

Після того, як розібралися, хто такі волонтери і як з ними працювати, розберемо оформлення співпраці з волонтерами та списання запчастин з балансу Благодійного фонду.

Оскільки мова йде про закупку запчастин для  ремонту спецтехніки за зверненням військової частини та планується залучити майстрів, які проведуть його на волонтерських засадах, з використанням вже закуплених Благодійним фондом запчастин для ремонту техніки, то потрібно оформити співпрацю з волонтерами.

Для цього потрібно укласти з волонтерами договір про провадження волонтерської діяльності, а запчасти для ремонту спецтехніки передати волонтерам по акту, за формою на кшталт внутрішнього переміщення (з двосторонніми підписами). Після завершення робіт волонтери мають надати акт установки цих запчастин у довільній формі. І вже на підставі цих документів Благодійний фонд матиме право списати запчастини по акту списання ТМЦ з балансу.

Після завершення ремонту Благодійний фонд може передати відремонтовану спецтехніку військовій частині з оформленням акту виконаних робіт.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • До яких витрат включати витрати з доставки пального?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним. В оренді має бензовоз, який доставляє придбане пальне до місць зберігання, з яких воно потім продається, а також доставляє пальне до клієнтів. Окремо за доставку клієнти не платять, ціна доставки включена в ціну продажу. На який рахунок витрат списувати вартість утримання бензовозу – зарплату з нарахуваннями водія, техобслуговування бензовозу, вартість витраченого ним пального тощо?
    02.07.202431
  • Ремонт техніки для військової частини коштом БФ із залученням волонтерів
    У благодійний фонд звернулась військова частина з проханням допомогти у ремонті спеціальної техніки. Для цього планується закупити запчастини та є майстри, які на волонтерських засадах згодні здійснити ремонт цієї техніки. Військовій частині за актом ми передаємо ремонт. Як правильно Фонду оформити роботу майстрів на волонтерських засадах і, відповідно, списати використані запчастини?
    02.07.202414
  • Облік та оподаткування акту розбіжності при прийманні товару за минулий період
    В червні 2024 року покупець надав акт розбіжності щодо приймання товару за грудень 2023 р. РК до ПН теж вже зареєстрували в червні. Облік товару ведеться на рах. 28. ТОВ прийняло рішення компенсувати витрати у червні 2024 р. Як відобразити цю операцію в обліку?
    02.07.202414
  • Облік при переведенні боргу в ЗЕД
    Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?
    28.06.2024204
  • Облік списання емфітевзису, облікованого у складі нематеріальних активів
    Господарство використовувало земельну ділянку на підставі договору емфітевзису, обліковуючи як нематеріальний актив, амортизуючи прямолінійним методом. В цьому місяці договір емфітевзису розірвано і земельну ділянку викуплено. Як бути з недоамортизованою частиною витрат?
    25.06.202421