• Посилання скопійовано

Облік при переведенні боргу в ЗЕД

Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?

Борг перед нерезидентом обліковується на субрахунку 632, в двох валютах – в іноземній валюті і в гривнях.

Оскільки така заборгованість погашатиметься коштами, вона є монетарною і на неї нараховуються курсові різниці, згідно з нормами НП(С)БО 21 – на дату балансу та на дату здійснення господарської операції.

Таким чином, курсова різниця нараховуватиметься і на дату переведення боргу, адже така дата є господарською операцією.

Бухгалтерське проведення на переведення боргу:

  • Дт 632 Кт 685.

Поряд з цим, нараховується курсова різниця:

  • Дт 632 Кт 714 чи Дт 945 Кт 632.

Але після переведення боргу заборгованість на субрахунку 685 обліковується лише в гривнях, тому що оплата буде в гривнях. Курсові різниці за цією заборгованістю не нараховуються.

Але оскільки сума оплати прив’язана до офіційного курсу іноземної валюти на дату оплати, то розмір погашеної заборгованості буде більше чи менше заборгованості, яка обліковується на субрахунку 685. Різниця буде списана на субрахунок 719 чи 949:

  • Дт 685 Кт 719 чи Дт 949 Кт 685.

Детальніше про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік при переведенні боргу в ЗЕД
    Юрособа – резидент України переводить свій борг перед нерезидентом на іншу юрособу – резидента України. Сума боргу - 10 0000 євро. Юрособа, яка перевела борг, відшкодує юрособі, яка отримала борг, вартість боргу в гривнях, за офіційним курсом НБУ на дату оплати. Як ці операції відобразити в бухгалтерському обліку юрособи, яка перевела борг?
    28.06.202443
  • Облік списання емфітевзису, облікованого у складі нематеріальних активів
    Господарство використовувало земельну ділянку на підставі договору емфітевзису, обліковуючи як нематеріальний актив, амортизуючи прямолінійним методом. В цьому місяці договір емфітевзису розірвано і земельну ділянку викуплено. Як бути з недоамортизованою частиною витрат?
    25.06.202418
  • Облік та оподаткування при імпорті електроенергії
    Виробниче підприємство (Споживач) має намір укласти угоду на придбання імпортної електроенергії у Словаччині чи Румунії. Які особливості розрахунків за спожиту імпортну електроенергію? Особливості обліку та оподаткування?
    24.06.202427
  • Відображення в обліку інвестиційної винагороди від ЄБРР
    ТОВ отримало інвестиційну винагороду у валюті за кредитом на придбання ОЗ (комбайну) від ЄБРР, яка складає 10% тіла кредиту. Як відобразити цю операцію в обліку?
    20.06.202437
  • Облік за плату уступки ФОП права вимоги забезпечувального платежу за договором оренди
    ТОВ (орендар) орендує приміщення. За договором оренди сплачено забезпечувальний платіж (без ПДВ), який має повернутися після закінчення договору оренди. В середині оренди відбувається зміна орендаря з ТОВ на ФОП. Заборгованість за забезпечувальним платежем передається за плату ФОП. Плата здійснюється частинами за графіком платежів. Як відобразити в обліку передачу забезпечувального платежу?
    19.06.202412