• Посилання скопійовано

Як обліковувати автомобіль, що взятий у фінлізинг, який був знищений і повернутий лізингодавцю?

Автомобіль взяли у фінлізинг (строк лізингу 60 місяців з 01-2022 до 01-2027 рр.) , стався страховий випадок і визнали, що автомобіль конструктивно загиблий. Лізингова компанія припиняє свою дію актом повернення авто. Як списати цей автомобіль, що робити з ПДВ і як відобразити податок на прибуток?

Відповідно до  п. 5 П(С)БО 14, об'єкт фінлізингу слід відображати як ОЗ через капітальні інвестиції (дебет субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів») і одночасно як довгострокові зобов'язання (кредит субрахунку 531 «Зобов'язання з фінансової оренди»).

Відповідно до ч. 1 статті 809 ЦКУ, ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження предмета договору лізингу несе лізингоодержувач, якщо інше не встановлено договором або законом.

За умовами запитання після страхового випадку (ДТП) автомобіль визнано знищеним і повернуто лізинговій компанії. На наш погляд, тут можливі два варіанти обліку цєї ситуації:

  • Спочатку автомобіль ліквідується як об’єкт ОЗ – транспортний засіб і списується з рах. 105, а потім замість ліквідованого автомобіля  оприбутковується знищений автомобіль як ТМЦ на рах. 209, які можна продати. Відповідно в обліку відображається продаж запасів – ТМЦ, отриманих від ліквідації ОЗ;
  • Відображається  зворотній продаж автомобіля без його списання та оприбуткування ТМЦ.

 

ПДВ при ліквідації автомобіля та продажу ТМЦ

Відповідно до пп. 189.9 ПКУ у разі, якщо основний засіб ліквідується за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Водночас, зазначена вище норма не поширюється на випадки, коли такі ОЗ ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, зокрема, коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення ОЗ у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.

Про цей факт необхідно скласти первинний документ про таку ліквідацію, зокрема, акт за формою №ОЗ-4 до якого підкріплено акт ДТП та акт про визнання такого авто, як не придатне для використання. Цей документ подається до ДПС лише за наявності відповідної вимоги (запиту) від них. Детальніше це питання ми розглядали тут.

Отже, у випадку ліквідації автомобіля внаслідок його знищення зобов’язання з ПДВ не виникають.

Якщо такі залишки автомобіля передають лізингодавцю як оприбутковані ТМЦ, то в такому випадку має місце операція з постачання цих ТМЦ (пп. 14.1.191 ПКУ). У лізингоодержувача виникає об’єкт оподаткування ПДВ у розмірі договірної вартості ТМЦ, яка визначена в акті передачі лізингодавцю. Таке постачання оподатковується за звичайною ставкою ПДВ 20%.

Також читайте на цю тему нашу новину та консультацію.

 

Бухоблік та податок на прибуток при ліквідації автомобіля та продажу ТМЦ

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то за ст. 138 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта ОЗ, визначеної в бухобліку, у разі ліквідації такого об’єкта. Одночасно фінрезультат зменшується на суму залишкової вартості автомобіля, визначеної з урахуванням положень ПКУ, у разі його ліквідації.

В бухобліку до складу витрат включається балансова (залишкова) вартість ОЗ, що підлягають ліквідації. Відповідно до п. 29 П(С)БО 16, до складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час діяльності, але не пов’язані безпосередньо з виробництвом, а саме - залишкова вартість ліквідованих необоротних активів.

Тож після складання акту на списання автотранспортних засобів за формою №4-ОЗ підприємство відносить залишкову вартість ліквідованого автомобіля до складу інших витрат, відображаючи їх за дебетом субрахунку 976 "Списання необоротних активів". Одночасно з цим списується і сума нарахованого зносу бухгалтерським записом: Дт 131 Кт 10.

При оприбуткуванні корисних залишків (а саме – конструктивно загиблого автомобіля, який вирішено повернути лізинговій компанії) визнаються доходи: Дт 209 Кт 746 на справедливу вартість таких залишків, з урахуванням витрат, передбачених у п. 9 П(С)БО  9 (див. п. 12 П(С)БО 9). В обліку лізингоодержувача ця вартість знищеного автомобіля списується на витрати на субрахунок 943 "Собівартість реалізованих виробничих запасів".

 

Зворотній продаж автомобіля як об’єкта ОЗ

Якщо підприємство не проводить ліквідацію автомобіля і продає його як основний засіб, то наслідки в обліку будуть такими:

 

ПДВ

Відповідно до абзацу другого пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

У разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається виходячи із балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких необоротних активів виходячи з їх договірної вартості, тобто балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну постачання), постачальник може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену ПН з урахуванням сум ПДВ, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, замість позначки «Х» зазначається код ознаки 3 та зазначається тип причини 15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання. Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. У графі 2 – опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця), крім опису (номенклатури) товарів/послуг, також зазначається, «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання». Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 не заповнюються. Інші графи зведеної ПН заповнюються без особливостей.

Сума ПДВ, нарахована за такою ПН, списується на витрати бухгалтерським записом: Дт 949 Кт 641/ПДВ.

 

Податок на прибуток та бухоблік

У бухобліку балансова вартість реалізованого ОЗ списується на витрати – рахунок 943, а отримана сума доходу відповідно включається до доходу – рахунок 712. Бухоблік в такому випадку не буде відрізнятися від обліку при продажу ОЗ.

Якщо підприємство застосовує податкові різниці, то відповідно до пп. 138.1 та 138.2 ПКУ:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості об’єкта основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості об’єкта основних засобів, визначеної з урахуванням пп. 138.3 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік нестачі векселів
    Під час інвентаризації виявлено, що за даними бухобліку на рахунку 35 підприємства обліковуються векселі ТОВ, яке знаходиться в стані ліквідації. Але самі документи і векселі відсутні. Чи можливо списати з балансу ці векселі? Як відобразити в обліку? Який вплив на податок на прибуток?
    21.05.202410
  • Облік та оподаткування послуг ремонту запчастин, отриманих від нерезидента
    Підприємство "А" (резидент) передало несправні запчастини та сплатило передоплату підприємству "Б" (резидент) за ремонтні роботи. Підприємство "Б" склало і зареєструвало ПН. "Б" за окремим договором на ремонтні роботи передало запчастини (оформлено ВМД) та сплатило передоплату за послуги підприємству "С" (нерезидент, Італія). Після ремонту "С" поверне запчастини, а підприємство "Б" передасть їх підприємству "А". Які бухгалтерський та податковий обліки даної операції для підприємства "Б"?
    21.05.202410
  • Облік продажу частки в СК, яка не внесена повністю
    ТОВ "А" має частку (19,5% - 100 000 грн) в СК іншого ТОВ "Н", яка обліковується на балансі за субрахунком 141. Станом на 10.05.2024 р. сплачено тільки 70 000 грн. Прийнято рішення продати свою частку в СК ТОВ "Н" фізособі за 20 000 грн. Як ТОВ "А" відобразити у бухобліку операцію продажу своєї частки в СК ТОВ "Н"? Як списати з балансу несплачену частку в СК?
    21.05.202412
  • Придбання та продаж корпоративних прав: відображення в обліку
    ТОВ – платник податку на прибуток придбало корпоративні права польської фірми у 2021 р. У листопаді 2023 р. продає ці корпоративні права нерезиденту – засновнику ТОВ. Як відобразити дану операцію в обліку та звітності?
    20.05.202432
  • Бухоблік оптового та роздрібного продажу сигарет, на які встановлено МРЦ
    Підприємство є імпортером електронних сигарет з подальшим продажем оптовим та роздрібним покупцям. Як в бухгалтерському обліку відображати продаж таких сигарет, на які встановлено МРЦ?
    17.05.202424